Продават най-рядката монета в света. Колекционерите полудяха

Най-рядката монета в света, която е с номинал 1 пени, но с лик на крал, отказал се от трона, излиза на търг , съобщи Daily Mail.

Става дума за изсечена монета в началото на 20-ти, на която е изобразен образа на крал  Едуард VIII. Това пени е трябвало да бъде пуснато в ображение от януари 1937, но кралят абдикира на 11 декември 1936 година, защото избира Уолис Симпсън вместо трона. Именно любовта между краля на Великобритания и разведената американка създават предпоставка Елизабет II да бъде настоящата кралица.

Уолис Симпсън и Едуард VIII: Любов вместо власт | Момичетата от града

След като напуснал престола, монетите така и не са изсечени, но 50 от мострите вече били в кралския двор за одобрение.

Една от тях сега се пуска на търг, който тръгва от 200 000 паунда. Особеното е , че няма да има един притежател, а 4 000. Всеки от тях ще наддава за поне 50 000 поунда като ще получи съответен брой акции, но не повече от 10 процента., пише Showpiece.com.

Организаторите твърдят, че вече интереса от колекционерите е огромен, защото става дума за британския крал, който има история, която може да плени както историците, така и обикновените хора. Продажбата ще се състои на 8 март 2022 година.

Засега по стойност само една британска монета бе продадена по-скъпо. Става дума за монета на Едуард III, изработена от злато. Тя е средновековна, влязла в обръщение от 1343 година до 1344 година. Бе продадена за 6.8 млн.долара.

Копирано от standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *