Сейфът с тайната рецепта на най-известната напитка в света

В края на 19 век собственик на дрогерия в Атланта, Джорджия, почти случайно изобретява напитката, която днес е може би най-популярната и най-продаваната в света – Coca-Cola.

Има само един писмен запис на рецептата му и той се пази под строг надзор в сейф.

Вода, много захар, лимонена киселина, сок от лайм, малко карамел и ванилия и разбира се, екстракт от кока, който по-късно е заменен с кофеин, са основните съставки в Coca-Cola и те са не са тайна. Защо обаче рецептата се пази под ключ?

Така нареченият „Код 7x“ – тайната смес от съставки, представлява само един процент от съдържанието на колата. Но се смята, че точното й съдържание никога не е било разкрито.

Изобретяването на Coca-Cola

Както пише американският автор Даниел Смит в своя пътеводител „100-те най-тайни места в света“, аптекар на име Джон Пембъртън има идеята за създаване на газирана напитка в Атланта през 1886 г. Предишната версия е микс от кола с вино. Но поради забраната на алкохола в САЩ Пембъртън изобретява вариант без вино, който първоначално рекламира и продава като лекарство.

Популярната кафява безалкохолна напитка се смесва със сода и скоро се продава като топъл хляб в баровете.

Пембъртън продава патента на компания, наречена Asa Griggs Candler, само за 2300 долара през 1891 г. Собственикът веднага забранява да се записва рецептата, за да не може никой да я копира. Очевидно той веднага разпозна колко уникален е вкусът й и какъв потенциал притежава тя. Под ръководството на Candler популярността на Coca-Cola нараства първоначално само в Съединените щати.

Първият и единствен препис на рецептата

Около 30 години по-късно група инвеститори, водени от Ърнест Уудръф, купуват семейната компания Candler и взимат заем за нея. Уудръф осигурява заема с рецептата на Coca-Cola, което кара Candler да я запише за първи път.

Ръкописната рецепта се съхранява в банков сейф в Ню Йорк до пълното изплащане на заема през 1925 г. Междувременно, Coca-Cola, чрез огромни инвестиции в реклама, напредва и се превръща в култова напитка, която обаче многократно е критикувана, защото е много нездравословна.

След това рецептата бива запечатана в банката Trust Company в Атланта повече от 80 години. И накрая, през 2011 г., тя е показана в изложбените площи на „Светът на Coca-Cola“ при строги мерки за сигурност. Все още се съхранява там в метална кутия в двуметров стоманен сейф.

Сейфът е туристически магнит

Посетителите на „Светът на Coca-Cola“ – фирмения музей в Атланта, се чувстват почти магически привлечени от мястото, където е сейфът, пише авторът Даниел Смит в своя пътеводител. „Той стои зад бариера, която държи посетителите на разстояние. В допълнение има и охрана. Явно сейфът никога не се отваря.

И така тайната на рецептата за може би най-известната напитка в света се пази жива повече от 100 години. Наистина ли съществува „Код 7x“ или е просто гениална маркетингова стратегия? Обществеността вероятно никога няма да разбере.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *