Стартира кампания за добрите и лошите практики в озеленяването на градската среда

Автор: Дара Сапунджиева

Фондация “ЕкоОбщност“ стартира гражданска кампания под надслов  „Как (не) се прави“ с цел да се окаже въздействие върху общинските практики за поддръжка на дърветата в градовете в България. Кампанията се провежда в рамките на проект „Да върнем гражданското си пространство!”

Чрез гражданската инициатива организаторите предвиждат да бъдат онагледени добрите и лошите примери на засаждане и поддръжка на дървета и храсти по улиците, зелените площи, градинките и парковете в населените места в страната. Също така ще бъдат изготвени препоръки към съответните институции, отговорни за озеленяването на градската среда както и ще бъдат изготвени примери за подходящи и неподходящи техники, мерки и практики за поддръжка.

Участие в кампанията може да вземе всеки гражданин, който проявява дейно отношение към заобикалящата го среда и иска да допринесе за подобряването ѝ. За целта е необходимо да направите снимки, които да показват случаи на добре поддържани зелени площи; или „обезглавени“ дървета; асфалтирани стволове; окастрени над 50% от живите клони; дървета и храсти, озовали се пътя на велоалеи; ниски и стърчащи клони, пречещи на преминаването на хора и превозни средства; и други добри и лоши примери.

“С участието си в кампанията ще подпомогнете дългосрочните ни усилия да допринесем средата, в която живеем, да бъде по-красива, функционална и приятна, да обърнем вниманието върху този належащ проблем, както и да повлияем положително на възприетите общински практики в тази област” – споделят от организаторите.

Събирането на материали ще продължи до 30 май 2022 г. като те могат да бъдат изпратени директно до фондация “ЕкоОбщност” с кратко описания или с попълването на този формуляр. Участието в кампанията се осъществява в горе посочения срок без ограничения за броя изпратени снимки.

Подробности за кампанията „Как (не) се прави“ и условията за участие може да прочетете ТУК.

Капманията се осъществява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на EEA and Norway Grants the Fund for Regional Cooperation (Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм чрез Фонда за регионално сътрудничество). Повече за него може да научите на civilspace.eu.

Източник на корица: iStock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *