Френски милиардер сключи една от най-големите сделки с частен имот в Париж

Имението Hotel Lambert в Париж, собственост на принц Абдула бин Халифа ал-Тани, е било придобито от френския милиардер Ксавие Ниел за над 200 млн. евро, съобщи запознат източник, цитиран от Bloomberg.

Това е една от най-големите сделки за частен имот във френската столица в историята, задминавайки сумата от 100 млн. евро, платена за Hotel de Soyecourt през 2011 г.

Ниел, който е основател на телекомуникационната компания Iliad, не планира да живее в огромния имот с площ от почти 4000 кв. м, а вместо това смята да го използва за културна фондация, съобщи запознатият източник, пожелал да остане анонимен, тъй като няма позволение да обсъжда частната сделка.

Частното имение е построено през 1640 г. от Луи льо Во, кралски архитект, който участвал и в проектирането на Версайския дворец. Имотът се намира в края на Ил Сен-Луи и включва също галерия, проектирана от Шар льо Брюн, декоратора на Огледалната зала във Версай.

Придобиването на имота е вероятно най-видната инвестиция на Ниел в недвижими имоти до момента. Със състояние от 8,4 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg той вече притежава десетки престижни имоти в Париж. Ниел, който инвестира усилено в стартъпи, създаде гигантския инкубатор Station F в стара железопътна гара.

Hotel Lambert е построено за първи път за финансиста Жан-Батист Ламбер дьо Торини, а в имението са се провеждали литературни салони, посещавани от Волтер и Жан-Жак Русо. Сред следващите му собственици са полската принцеса Анна Чарториска и банкерът Ги дьо Ротшилд, а през 2007 г. имотът е продаден за над 60 млн. евро на Абдула бин Халифа ал-Тани, брат на бившия емир на Катар.

Катар инвестира усилено във Франция, като през 2011 г. купи футболния отбор Пари Сен-Жермен.

През 2009 г. възникна скандал, след като скъпият план за ремонт на Lambert от катарския собственик стана публично достояние. Сред подобренията трябваше да има и асансьор за коли, но по-късно собственикът се отказа от идеята. През 2013 г. пожар принуди катарския принц да предприеме нов кръг от значителни ремонти на обща стойност 130 млн. евро, съобщи тогава френският вестник Le Figaro.

Синът на собственика Хамад бин Абдула ал-Тани също участва в ремонтните дейности. Известен като запален колекционер на изкуство със сбирка от над 5000 стари бижута и артефакти, които сега са изложени в Париж, той също така е собственик на Dudley House, едно от най-скъпите жилища в Лондон.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *