1 златен и 3 сребърни медала за семейство Бургови от Световно по ски ориентиране за ветерани

Автор: Каролина Занкова

Семейство от Кюстендил спечели един златен и три сребърни медала на Световно първенство по ски ориентиране за ветерани. Те са част от клуб по ориентиране „Руен – 92“, който е към туристическото дружество „Осогово“.

Илияна и Георги Бургови взеха участие в спринтовата дистанция във възрастовите си групи на шампионата на планетата за ветерани. Надпреварата се проведе в Чепеларе, а районът на състезанията бе местността „Картола“, на около 15 км от града.

Спортистите показаха изключително голяма воля и хъс за победа, а лошите метеорологични условия не ги разколебаха дори и за миг. Георги Бургов грабна титлата в дългата дистанция и сребърното отличие в средната, Неговата съпруга – Илияна, постигна изключителни резултати и спечели сребърните медали в дългата и средната дистанция.

Много добри постижения отбелязаха и други представители на спортен клуб по ориентиране „Руен-92“ Кюстендил. Марио Димитров, който е на 60-годишна възраст, се класира на почетното 4-то място в дълга дистанция както и на 6-о място спринт и дълга дистанция. Кирил Миленов, също на 60г., стана 7-ми и в трите дистанции, а Емил Емилов (45 г.) остана на 11-то и 12-то място.

Историята на ориентирането започва в края на 19 век в Швеция. За пръв път терминът „ориентиране“ е споменат през 1886 г. и е означавал преминаване през непозната земя с помощта на карта и компас. В Швеция ориентирането от военна тренировка се превърнало в спорт за военни офицери, а впоследствие и за цивилни. Първото състезание по ориентиране, отворено за публиката, се провело през 1897 г. в Норвегия.

Снимки и източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *