Амбициозен план в Пазарджик! Обособяват най-голямата в Европа „Градина на света“

Кметът на Пазарджик – Тодор Попов се е заел с реализирането на амбициозен план и обособяването на най-голямата не само в България, но и в Европа – „Градина на света“.

Новото парково чудо ще се намира в парк – остров „Свобода“.

Източната част на Острова ще бъде изцяло залесена с дървесни видове от цял свят, които ще се предоставят с активната помощ на посланици, консули и други дипломати в България. До всеки един от тях ще бъдат изпратени покани да предостави дървесни видове от своята страна, които могат да издържат на климатичните условия у нас.

Освен, че ще радва със своята красота, градината ще носи и послание за обединение между страните и техния междукултурен обмен. Не по-малко значима е и образователната идея, тъй като край всяко едно дърво ще има поставен флаг на съответната държава, кратка информация за дървесния вид, историята на държавата, като от общината плануват да бъде издаден сборен алманах с всичко, което е посадила. Алманахът ще бъде предоставен на училищата в Пазарджик, където децата ще имат възможност да се запознаят от близо с интересни факти и истории от държави от цял свят.

Проектът и засаждането на дървесни видове ще се реализира поетапно и след консултация със специалисти от Лесотехническия университет, които ще консултират екипа на община Пазарджик при засаждането на всяко дърво.

Новата пъстроцветна градина ще се превърне в истински парк с всички прилежащи паркови елементи. Освен това са предвидени и кътове за събития, инициативи на художници и скулптори.

„Идеята да се създаде такава градина, която да показва разнообразието от гледна точка на растителността, в една подходяща среда, е много интересна. Идеята е добра, защото мястото, на което би се реализирала, предполага да бъде постигната в един много разумен и рационален вариант, който не е фикс идея, а е нещо, което може да заживее собствен живот. Тук ще бъдат засадени всички онези дървета, които могат трайно да се настанят, ще бъде отделено и място, където този чужд свят да присъства за определен период от време“ – коментира доц. Александров от Лесотехническия университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *