„Бохеми“ в Стара Загора на 5 години

Силата на изкуството да прави света по-светъл и хармоничен ще усетим в незабравим спектакъл на операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини, който ще бъде представен на 31 март от 19 ч. в Старозагорската опера. На тази дата през 2017 г. се състоя премиерата на забележителния спектакъл, който вече 5 години не слиза от афиша на театъра. В ролята на Родолфо гостува блестящият тенор Алексей Косарев, а Мими ще бъде очарователната Тамара Калинкина. Тамара е най-новата солистка на ДО – Стара Загора. Пристигнала преди дни със семейството си от Киев, тя е приела с огромно удоволствие поканата на директора на операта и режисьор на „Бохеми“ Огнян Драганов да се изяви толкова скоро на сцената на театъра. Според нея „Пеенето лекува“ и за нея е спасение да се опита да прави това, което може и обича най-много – да пее, научи ДУМА от Сийка Лапачка, пиар на ДО – Стара Загора. В ролята на Родолфо ще гостува световноизвестният руски тенор Алексей Косарев, който живее във Франкфурт и е бил поканен от Старозагорската опера още през септември м.г. Двамата ще пресъздадат незабравимата и трагична любовна история от шедьовъра на Пучини.

Диригент на спектакъла е Матей Поп, в ролите са още солистите Иван Кабамитов, Валери Турманов, Евгений Арабаджиев, Симона Кодева, Александър Марулев, Стоян Буюклиев, Игнат Желев, Петър Янкулов, хор и оркестър, Детско-юношеската студия за опера и балет на Старозагорската опера.

Гъвкавият ритъм и колоритната хармония в музикалната драматургия на Пучини са в основата на високия емоционален градус на спектакъла. Динамичното действие се подпомага от ефектната сценография и режисьорски решения, в които се използва максимално сценичната техника – въртяща сцена, движещи се и издигащи се платформи, с които се сменят и местата на действието.

„Във всяка картина се усеща носталгичен дух. Това е един свят на необикновено щастие, в който смъртта идва, когато си поиска. Силата на Пучини е в това да внуши на всички да преживеят отново живота си, докато седят в залата, или да страдат сами с неговата музика в рамките на два часа…“, споделя художникът на постановката Каталин Йонеску-Арборе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *