Българките трябва да спестяват 4 години, за да си позволят жилищен депозит

Жените в България трябва да спестяват четири години, за да могат да си позволят плащането на първоначален депозит за собствено жилище – това е вторият най-кратък период от време в Европа, показва ново проучване на Uswitch.com.

По повод Международния ден на жената (8 март) ипотечните експерти са проучили къде в Европа жените имат най-голям шанс да закупят собствен дом. За целта те са анализирали данните на Евростат за средните нива на спестяване на домакинствата и средните годишни доходи, както и ставките на данъка върху доходите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). След това е направено сравнение със средните цени на имотите и минималните изисквания за депозит във всяка страна. За да се изчисли броят на годините, необходими на жените за събирането на депозит, е взета предвид и разликата в заплащането между мъжете и жените.

България и Белгия си поделят второто място в проучването, като жените от тези страни трябва да спестяват само по четири години, за да си позволят първоначален депозит за жилище.

Като се има предвид, че средната цена на имотите в България е най-ниска в Европа (69 360 евро), минималният изискван депозит също е най-нисък (6 936 евро). Въпреки че спестяват само с една година по-дълго от жените в Дания (която е на първо място), българките трябва да спестяват с 8 месеца и половина по-дълго от българските мъже, отбелязват авторите на проучването.

Въпреки че цените на жилищата са с 250% по-високи от тези в България (243 120 евро), жените в Белгия също трябва да спестяват само четири години, защото белгийките имат високи нетни спестявания и първоначалният депозит за ипотека е по-достъпен.

На жените в Дания им е необходим най-кратък период от време, за да си позволят депозит за жилище – само три години. Минималният депозит за имот в Дания е 15 534 евро, със 79% по-малък от този в съседна Норвегия (74 070 евро). Въпреки че датчанките се нареждат на първо място сред жените в Европа, те все пак трябва да спестяват с близо 7 месеца по-дълго от мъжете в Дания. Това е относително малко неравенство – на трето място в проучването – само в Белгия (малко над 5 месеца) и Румъния (близо 4 месеца) разликата е по-малка.

Холандките се нареждат на трето място, като те трябва да спестяват 5 години. Въпреки високите си спестявания, те обаче отделят малко над 1 година повече от мъжете в страната, за да си позволят депозит за собствен дом.

В Румъния се наблюдава най-малкото неравенство между мъжете и жените при това сравнение. Въпреки че румънките трябва да спестяват 10 години за първоначален депозит, разликата с мъжете е по-малко от 4 месеца.

Най-трудно да навлязат на жилищния пазар изглежда е за жените в Полша – те трябва да спестяват невероятните 49 години. Средната цена на имотите там е около 174 720 евро, а изискваният минимален депозит е 17 472 евро, относително нисък в сравнение с останалите страни в Европа. Въпреки това нетните годишни спестявания на полякините са значително по-малки от където и да е другаде на континента – само 356 евро според проучването.

Сред най-недостъпните жилищни пазари за жените се нареждат също Словакия (18 години), Словения (15 години), Италия (14 години) и Норвегия (13 години).

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *