ГЕОГРАФСКИТЕ ШИРИНИ НА КОПНЕЖА ШУБАНГИ СУАРУП

Вече е факт българското издание на „Географските ширини на копнежа“ (превод: Радосвета Гетова, 376 стр., цена: 22 лв.), магическа творба за любовта и копнежа от новата изгряваща звезда на индийската литература Шубанги Суаруп! Дизайна на корицата дължим на художника Дамян Дамянов.

Географските ширини на копнежа“ ни превежда през времена и светове, обитавани от разнолики и взаимосвързани герои: учен, изучаващ дърветата, и красивата му съпруга, която говори с тях; геолог, опитващ се да предотврати бъдещи войни, докато работи на ледник; двама осемдесетгодишни влюбени; суеверен диктатор и майка, опитваща се да освободи от затвора своя син революционер; чудовище, което търси човешка компания, и костенурка, която се превръща в лодка и после в жена; духa на един изпарил се океан и духовете на всичко живо и неживо на планетата. С изключително въображение и огромно стилистично майсторство Шубанги Суаруп преплита естественото със свръхестественото, земното с отвъдното, хвърляйки очарован поглед върху способността на човека да обича и неразривната му връзка с природата.

Индийската писателка Шубанги Суаруп (р. 1982 г.) започва творческата си кариера като автор на разкази и сценарии. Постига феноменален успех с първия си роман – „Географските ширини на копнежа“, който става бестселър още с излизането си през 2018 г. и чийто стил бива определен от критиката като магически сюрреализъм. Книгата получава наградата „Тата“ за дебютна творба и 3 номинации: за Международната дъблинска литературна награда, за Голямата литературна награда на Индия и за Международната награда за Южноазиатска литература.

 

Премиерата на българското издание ще се състои на 25 март от 18:30 ч. в YALTA ART ROOM. Очаква ви екзотично литературно пътешествие без аналог.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *