Гимназия в град Тервел с инициатива за опазване на околната среда

Автор: Зорница Цекова

През тази учебна година в Професионална гимназия по техника и облекло „Дочо Михайлов“ се реализира проект „Нашата зелена точка – град Тервел“, подкрепен от Европейски корпус за солидарност.

Инициативата е създадена от учениците, а дейностите са свързани с екологичния начин на живот и опазване на околната среда. В проекта участват и трима доброволци – от Габриела-Невяна Георгиева от Добрич, Диего Мартинес от Испания и Сеймур Реджабли от Азербайджан.

„Избрах да дойда тук, защото проектът е свързан с екологията и опазването на планетата. Подкрепям идеята, защото не искам да живеем в замърсен свят. Мисля, че успяваме да променим мисленето на хората в града и много от тях ни подкрепят. Виждам, че промяната в Тервел вече е факт и хората са мотивирани да опазват природата“

Медийна група „Добруджа“ Габриела-Невяна Георгиева.

Създадената „Зелена точка“ в ПГТО „Дочо Михайлов“- град Тервел е място за събиране и сортиране на стари електронни устройства за рециклиране, стари вещи за обмяна, стари дрехи за прекрояване или обмяна, както и място, където да се генерира и разпространява информация за ползите от разделно събиране на отпадъци и рециклиране. В гимназията в Тервел са обособени отделни кътове са събиране на отпадъци, застрашаващи околната среда. В двора на училището е създаден компостер за обществено ползване.

„Проектът ме привлече, защото виждам нуждата ние младите да се развиваме в отношението си към околната среда. Повече от половината от общо 200 ученици в гимназията сме ангажирани в дейностите. Всичко, което правим, нямаше да бъде възможно без подкрепата на директора Иван Желязков, който ни позволява да реализираме различни идеи – Нурай Хабиб от 11. клас

Медийна група „Добруджа“.

Сред преподавателите на Професионална гимназия по техника и облекло „Дочо Михайлов“ в Тервел има и чуждестранен учител. Трета година Иева Калнина от Латвия преподава по специалните предмети на учениците от 8. до 12. клас, обучаващи се по професия „Оператор в производството на облекло”.

Иева Калнина идва в гимназията в Тервел като доброволец за една година по проект на Европейския корпус за солидарност през 2017 г. Тя харесва България, Тервел и училището и решава да остане. Иева не изпитва затруднение с езика, защото го усвоява бързо на всякаква ниво. Тук ще бъде поне още една учебна година, защото междувременно следва магистратура по „Педагогика“ във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

„Много харесвам работата си, защото работя с деца. Радвам се, че вече съм и класен ръководител на 8. клас“ Иева Калнина.

В нейните часове учениците изработват торбички от платове и конци, основната идея е да се заменят найлоновите торбички. Стреми се не само да научи своите възпитаници на професионални умения, но и да ги насърчи към природосъобразен начин на живот.

 

Снимки: Информационна агенция ДОБРУДЖА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *