Голямото завръщане на Христо Берберов

Проектът „Отзвуци. Христо Берберов (1875-1948) и неговото наследство“ се реализира по повод 145 години от рождението на художника. Голямото завръщане на Христо Берберов е в Съюза на българските художници, изложбен център „Шипка“ 6 (до 2 април). Юбилейната годишнина се отбелязва с двегодишно закъснение поради пандемията от КОВИД-19. В периода 2018-2022 г., по идея на Фондация „Цанко Лавренов“, в сътрудничество с Центъра „Българо-европейски културни диалози“ в НБУ, беше събрана достъпната документална и художествена информация за художника. В изложбата са показани избрани произведения от семейната колекция на наследниците му; творби, постъпили в колекциите на Националната галерия и Софийската градска галерия като откупки, направени от Министерството на просвещението – маслени платна, рисунки и графики, а също и творби от галериите и музеите във Варна, Карнобат, Сливен, Елена и Монтана, и от частни колекции.

За първи път е показано произведението „Мечкари“, с което Христо Берберов още като студент в академия „Албертина“ участва в Първата изложба на Дружеството за поддържане на изкуството в България през 1894 г. Изложбата разказва за българо-италианската взаимност чрез запазеното у нас художествено наследство на художника Луиджи Болонгаро – състудент от „Албертина“, приятел на Христо Берберов и учител в Мъжките гимназии във Варна и Пловдив от последните години на ХIX век. За първи път се прави опит да се представи и част от религиозното творчество на художника, непознато до днес на специалистите и на широката публика у нас.

По повод изложбата „Отзвуци. Христо Берберов (1875-1948) и неговото наследство“ излиза двуезична монографична книга за художника от Издателството на НБУ и Фондация „Цанко Лавренов“. Тя е колективна монография на д-р Анжела Данева (Център „Българо-европейски културни диалози“), д-р Владимир Димитров (НБУ) и Елисавета Станчева (Фондация „Цанко Лавренов“) с научен консултант доц. д-р Ружа Маринска (Център „Българо-европейски културни диалози“). Монографията е финансово подкрепена от НФ „Култура“ по програма „Визуални изкуства“, Центъра „Българо-европейски културни диалози“, Фондация „Цанко Лавренов“, НБУ, Италианския културен институт в София и частни спомоществователи. Книгата излиза по случай 30-годишнината от създаването на НБУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *