Деца от цялата страна се включват в Световния ден на рециклирането

Автор: Каролина Занкова

По случай Световния ден на рециклирането (18 март), училища от цялата страна се включват в инициативата на Global Recycling Foundation, като и тази година тя е под наслов „Герои на рециклирането“. Официалният координатор за България е пловдивското сдружение BG Бъди активен.

Основната цел на сдружението е да покаже на децата хубавата страна на рециклирането. Чрез множество образователни игри, интересни уроци и забавления, участниците научават интересни хитринки и по този забавен начин организаторите наблюдават и ефективна дългосрочна промяна в поведението им относно рециклирането. Румяна Киризиева от сдружение „BG Бъди активен“ коментира:

Желанието ни е да привлечем вниманието на хората върху темата за разделно събиране и рециклирането и колко е важно то, и колко всъщност е лесно. Показвайки добрия пример на тези, които вече са припознали каузата и следват този модел в ежедневието си, смятаме, че ще вдъхновим много последователи да направят малки крачки към голяма промяна.

От работата ни с училищата установихме, че децата искат да се грижат за природата и за тях разделното изхвърляне е нещо интересно и просто. Основният проблем, с който се сблъскваме, е, че голяма част от възрастните дори несъзнателно спират децата си да го правят. Изпратихме ресурси за ангажиране на децата до над 2000 училища и градини от цялата страна, с цел да улесним преподавателите и  да им помогнем в работата с децата по тази важна тема.

Кампанията ще бъде отбелязана и в много градове из цялата страна. Целта е да се повиши образоваността по този наистина глобален и сериозен проблем. Акциите са част от дейностите на проекта „Партньорство за красива и чиста среда“ и дългосрочната програма на Място България. В България организаторите приканват всички, които са приели каузата на рециклирането като част от ежедневието си, да покажат това, като сложат рамка с надпис “Герой на рециклирането” на своята профилна снимка във Фейсбук.

На 18 март във Фейсбук страницата на Място България ще бъдат споделени полезни съвети относно рециклирането и това как да го направим част от ежедневието си.

Повече вдъхновяващи истории и интересни съвети може да намерите ТУК.

Снимки и източник: mediacafe.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *