Емил Георгиев за политиките за защита на потребителите

Емил Георгиев – народен представител от „БСП за България“

Водещ: При мен в студиото е г-н Емил Георгиев. Добър вечер, добре дошли, г-н Георгиев.

Емил Георгиев: Здравейте, г-н Колев.

Водещ: Много ми е приятно, че се виждаме отново в нашето студио. Да кажа на нашите зрители това, че вие сте депутат в 47-я парламент на Република България, представител на парламентарната група „БСП за България“. Още веднъж ви благодаря.

Емил Георгиев: Аз ви благодаря за поканата, защото във вашето предаване е удоволствие човек да участва.

Водещ: Да. Най-напред иска да ви попитам, да ви задам няколко въпроса, свързани с днешния парламентарен ден.

Емил Георгиев: Да?

Водещ: Вие гласувахте „въздържали се“ за нидерландските самолети да охраняват нашите територии.

Емил Георгиев: Не, ние не сме гласували. Гласуването е в Министерския съвет. Там нашите министри са гласували „въздържали се“. А парламентът днеска имаше парламентарен контрол.

Водещ: Да. Е горе-долу е същото, то и в парламента ще се получи така, след като там са гласували. Но защо трябва все пак да се въздържате от такива решения?

Емил Георгиев: Това е позиция, това е нормална практика. В края на краищата това управление се носи на раменете на четири формации и всяка формация си има свое право на политика. Важното е накрая да се разбираме така, както правим, и управлението да продължава.

Водещ: Това управление е управление на една промяна в обществото, защото за първи път четирипартийна коалиция управлява държавата.

Емил Георгиев: Не е точно така, и по-рано е имало четирипартийно управление…

Водещ: Не, в последните години имам предвид, да.

Емил Георгиев: Но такова управление, където всяка една от формациите носи определена тежест и от нея зависи как ще е управлението, досега не е имало. Да, по-рано имаше, но там имаше формации, които – и с тях, и без тях, все тая. Те просто участваха заради самата власт.

Водещ: Според вас това ли ще бъде промяната в обществото, с управлението на тези формации?

Емил Георгиев: Г-н Колев, управлението на страната е в изключително тежък период, както за света, така и за Европа, така и за България в частност. Бих казал, че това е най-тежката ситуация след Втората световна война. Няма какво да се заблуждаваме. Спомняме си, че…

Водещ: На европейска територия.

Емил Георгиев: Да, да, но става въпрос, че ни връхлетяха няколко беди. Най-напред нека да си припомним, че някъде 10-те години на този век финансовата криза, която дойде от САЩ с банкрута на една банка – нали си спомняте, тя се пренесе в Европа. След това попаднахме в прегръдките на КОВИД-19 и като капак на всичките беди дойде и войната между Русия и Украйна, която при всички положения оказа влияние във всички сфери, най-вече осезаемо енергетика, от там – индустрия, хранителния сектор, туризъм и каквото се сетим оттам нататък. Така че много трудно управление. Много хора задават въпроса, вероятно и вие ще зададете тоя въпрос – каква е цената на това управление, в името на какво ние влязохме в това управление. Уверявам ви, че не е в името на властта, защото ако това управление се сгромоляса, ще се сгромолясат и четирите формации, които участват в това управление.

Водещ: Ама вие не усетихте ли днес от заседанието на парламента, че заради горската мафия се размениха доста сериозни реплики между БСП и „Продължаваме промяната“?

Емил Георгиев: Не бих казал, че е между коалиция „БСП за България“ и „Продължаваме промяната“.

Водещ: Между членове на БСП, хайде така да…

Емил Георгиев: Репликите бяха между отделни наши представители и г-н Дунчев. Може би там има някакъв личен елемент на неудовлетворение, но съм абсолютно сигурен, защото аз познавам по силата на обстоятелствата много колеги от „Продължаваме промяната“.

Водещ: Да.

Емил Георгиев: И трябва да ви кажа, че те също изразиха съжаление за тази реакция на г-н Дунчев. Неприятно е това поведение.

Водещ: Затова ние си задаваме въпроса, след като гледахме днес това по телевизията – това ли е промяната?

Емил Георгиев: Не, в никакъв случай не бих направил корелация между поведението на г-н Дунчев и поведението на парламентарната група. Там има наистина много млади момчета. Но аз съм удивен в добрия смисъл на думата от тяхното желание да обменят опит, да се учат. Така че бъдещето е пред тези млади момчета. Но точно такива моменти като вчерашният, защото тази сага продължава от вчера – няма какво да се заблуждаваме…

Водещ: Да.

Емил Георгиев: И вие, журналистите – не визирам конкретно вас или „Евроком“…

Водещ: Няма проблем.

Емил Георгиев: Но вие, журналистите, търсите такива сблъсъци, защото това е новина, тя трябва да стигне до обществото. Но точно тази размяна на реплики между моите колеги от групата и г-н Дунчев – подчертавам, г-н Дунчев, а не „Продължаваме промяната“, означава, че да се участва в управлението в този тежък момент е не само предизвикателство, но изисква и огромна воля. А ние като коалиция отдавна сме афиширали и хората знаят, че нашата позиция е преди всичко социалната политика. Имаме свои четири министерства, които бих казал, че са изключително важни и които ще формират социална политика – това е на икономиката и индустрията, това е на земеделието, това е на…

Водещ: Туризма.

Емил Георгиев: … труда и социалната политика и не на последно място, и Министерство на туризма. Така че ние носим своята отговорност и с помощта на своите колеги мисля, че ще се справим.

Водещ: Добре, все пак вие като народен представител не сте само народен представител на региона, от който са ви избрали, но вие сте народен представител на голяма част от българите, тъй като сте от политическия клуб „Екогласност“ и представител на Федерацията на потребителите в България.

Емил Георгиев: Да.

Водещ: Какъв е смисълът на вашето участие в тази коалиция?

Емил Георгиев: Точно това исках да подчертая – че смисълът на участието е да може да демонстрираме, да докажем, да утвърдим своята политика, политика в социалната сфера. И мисля, че го правим и през тези министерства ще го направим. Да, тежко е, предизвикателствата са големи, но ще се справим.

Водещ: Да, защото вие сте били в нашето студио в нашето студио многократно, представяли сте много проблеми. Единият от тях е проблемът с водата в Хасково, например. Говорили сме много. Днес също имахте зададен въпрос, нали?

Емил Георгиев: Е да, това си е моя кауза от много дълго време, защото аз повече от половината си съзнателен живот живея в Хасково и може да се каже, че съм повече хасковлия, отколкото видинчанин. Тази кауза за качество на водата аз съм я прегърнал много отдавна и днеска направих питане до г-н Караджов, който е министър на регионалното развитие. Удовлетворен съм, отговорът му ме удовлетворява, защото новината, която ще излезе от вашето предаване – разговарях с вицепремиера г-н Василев и започваме процедура да се намерят едни пари от порядъка на може би 30 милиона, за да се подобри инфраструктурата, говоря водната инфраструктура, и защо не и за язовир „Тракиец“. Това е новината.

Водещ: Значи пари ще има за подобряване водната инфраструктура на Хасково и язовир „Тракиец“ евентуално, както вие казахте. Но нека да не избързваме с оптимизма, нека да дойдат парите и тогава.

Емил Георгиев: Да не дърпаме дявола за опашката, както се казва.

Водещ: Да. Значи има смисъл от участието ви в тази коалиция, тъй като този проблем вие го дискутирате и защитавате години наред.

Емил Георгиев: Г-н Колев, искам да ви уверя, че моята детска мечта не е да бъда народен представител.

Водещ: Да.

Емил Георгиев: Но влизайки в парламента, аз имам кауза, която трябва да я защитавам. Една от моите каузи е подобряване чистотата на водата на Хасково, защото както казах и днеска в парламента, в продължение на години хасковлии пиеха радиоактивна, замърсена вода с показатели, които са далеч над допустимите, и в определен период от време може да се каже, че там имаше екологична катастрофа, прикривана съзнателно от предишните управляващи.

Водещ: Кои други проблеми ще поставяте пред парламента и пред министрите, защото те са се натрупали много през годините? Като приоритети кои ще ви бъдат?

Емил Георгиев: За опазване на околната среда, която също е моя кауза, като председател на „Екогласност“ ние сме говорили много пъти с вас в това студио. Но ако нямате нищо против, днеска бихме могли да поставим акцента върху потребителските проблеми, защото те също са социален вектор. Аз и като председател на Федерацията на потребителите…

Водещ: Колекторските фирми най-вече, да.

Емил Георгиев: Да, да, да. За огромно съжаление, българският потребител е не само най-бедният в Европейския съюз, но поне досега той не беше и защитен в достатъчна степен и от българското законодателство. И затова с моите колеги от парламентарната група – удовлетворени сме, че срещнахме разбиране и от колегите от другите парламентарни групи, с които управляваме, – решихме да обърнем внимание на промяна на законодателството. Както знаете, преди няколко дена приехме промените в Закона за защита на потребителите. Там има три много важни момента, които редно е и хората да ги знаят, защото това вече е факт и оттук нататък ще го съблюдаваме чрез държавния орган Комисия за защита на потребителите. На първо място, вече влиза в обращение двойният стандарт – няма да го има повече, или поне битката с него ще бъде много безкомпромисна.

Водещ: Много наши зрители се интересуват точно от тези въпроси, за това говори и г-жа Нинова, лидерката на БСП – да се въведат нови правила за колекторските фирми, закони и т.н. Крайно време е, г-н Георгиев.

Емил Георгиев: Така е, но ако ми позволите, да довърша за Закона за защита на потребителите…

Водещ: Да.

Емил Георгиев: Защото българските потребители трябва да знаят какво им дарява този закон. Битката с двойния стандарт. Ние 2016 г., есента, подписахме един меморандум за съвместна дейност – имам предвид Федерацията на потребителите.

Водещ: Да.

Емил Георгиев: С държавния орган в лицето на Комисията за защита на потребителите, започнахме проверки. Мога да кажа, че в България за първи път започнахме да говорим за двоен стандарт и сега сме удовлетворени, че сега контролните органи на България, контролните органи в Европейския съюз ще започнат една съвместна дейност и оттук нататък всяка такава позиция и политика на тези фирми ще се квалифицира като нелоялна търговска практика, ще има санкции, много сурови санкции оттук нататък. Така че това е един момент, който би трябвало да успокои потребителите. Вторият много важен момент е за размера на тия санкции. Трябва да се знае, че вече се посяга и на процент от оборота на нарушителите, което също е важно.

Водещ: Сега искам да ви помоля да кажете няколко думи и за актуалния, смея да кажа скандал в обществото с цената на олиото, слънчогледа. Защото днес например, когато беше Сашо Диков при мен, имахме включване се оказа, че наистина цена над 3 лева вече е спекулативна. А ние допуснахме 6-7 лева. Както и да е, сега…

Емил Георгиев: Вижте, в края на краищата живеем в условията на пазарна икономика и трябва да се знае, че и производителят трябва да има печалба…

Водещ: Е да, ама производствена цена 2 лева, в магазина – 6 лева, извинявайте.

Емил Георгиев: … и търговецът трябва да има печалба, но всичко друго, което е в рамките на доказана 100-процентна печалба над това, което производителят произвежда, си е своего рода спекула.

Водещ: Да.

Емил Георгиев: И точно затова ние бързахме да направим корекция в Закона за защита на потребителите. Ето, той дойде навреме. И тъй като говорим и за новия закон, който ние ще…

Водещ: Ами вижте, вижте цени – 5, 8, 6 лева. Те не са измислени от нас, да.

Емил Георгиев: Ами, аз там, в квартала, където живея в София, вчера в магазина…

Водещ: Ами хлябът, ето например и хлябът – над 2 лева вече, да.

Емил Георгиев: … цената беше 4,80 лева. Но е факт вече, че се спекулира и проверките, които колегите от Комисията за защита на потребителите извършиха тези дни, наистина показаха, че има пълзяща спекула. И мисля, че ще се вразумят, така, както се вразумиха и тези, които се опитаха през цената на бензина да вкарат суматоха. На мен ми се струва…

Водещ: Тя беше създадена много бързо, за една нощ суматохата.

Емил Георгиев: Е да, но спря, нали? Видяхте как спря. Сега ще спре и спекулата с хранителните продукти. Но проблемът не е само в спекулата с хранителните продукти. Вие споменахте за поведението на колекторите. В момент, когато имаме инфлация, поскъпване на хранителни стоки и какви ли не още битови сметки се увеличават, за съжаление тук вече все повече се усеща и безпардонното поведение на колекторските фирми. Оказва се, че в България има регистрирани в Регистъра на Българската народна банка само 17 колекторски фирми.

Водещ: А те колко са общо?

Емил Георгиев: А те са някъде около 47, които се знаят.

Водещ: Е значи те работят незаконно.

Емил Георгиев: Абсолютно незаконно. Между впрочем, не може да се каже, че работят незаконно, защото досега в България не е имало такъв закон…

Водещ: Е да де, ама след като не са регистрирани?

Емил Георгиев: И те са си действали в среда, която им е била изгодна за тях. За да не бъда голословен, за да обоснова защо трябва да се приеме Законът за защита на потребителите от колекторите, ще ви дам само три примера.

Водещ: Да.

Емил Георгиев: Бих могъл да дам поне още десет, но ще ни трябва още един час да говорим.

Водещ: Нямаме, да.

Емил Георгиев: Потребител е задължен на любимата „Топлофикация“ само със 17 стотинки.

Водещ: Да.

Емил Георгиев: Забележете – осъден е след изпълнителен лист, намеса на частни съдебни изпълнители, колекторска фирма и след цялата тая интервенция той е принуден срещу 17 стотинки да заплати по всичките разноски 450 лева. Оттам нататък започва натискът на колекторската фирма срещу него. Друг случай – в края на миналата година, след осем години един потребител разбира, че е длъжник на мобилен оператор. Неговото задължение е прехвърлено на колекторска фирма. Въпреки че задължението е изтекло по давност, въпреки всичко, колекторът така да се каже отваря вратите на ада за този потребител – започва да го заплашва, започват да го тормозят. Трети случай – запорирана сметка в края на миналата година, защото потребителят има задължение към интернет такса през 2012 г., и те се сещат за него пак с изтекла по давност. След колко време вече, колко излиза – 6 години, се сещат за него за това, че има задължение от 20 лева. Осъждат го без той да знае и сега задълженията му порастват на 1300 лева и колекторът вече плува в свои води.

Водещ: Да, е добре…

Емил Георгиев: И затова се реши да се приеме този закон и той ще се казва Закон за събиране и взимане на потребителските договори. Мисля, че днеска е бил утвърден от Министерския съвет, защото Министерският съвет е вносителят, и аз очаквам другата седмица да мине на първо четене в Народното събрание. По този начин ние ще сложим така да се каже бариера пред всичките тези некоректни колекторски фирми, които досега наистина тормозеха и унижаваха българските потребители.

Водещ: Не знам как ще се развият нещата, но отдавна се говори, още и г-жа Манолова имаше много идеи по този въпрос, след това г-жа Нинова каза, че вече се изготвят законопроекти и съответните мерки. Но дано да стане по-бързо, защото вие в парламента някой път работите бавно за особено важни неща.

Емил Георгиев: Не, не бих казал, че работим бавно. Истината е, че този, последният месец беше много тежък за нас, защото се приеха няколко закона, защото се приеха и малките, и големият бюджет. Не е толкова лесно.

Водещ: Да, но хората страдат, виждате.

Емил Георгиев: Вижте, г-н Колев, аз съм свидетел на чудати неща в Народното събрание.

Водещ: Да, слушам ви.

Емил Георгиев: Ако всички народни представители влизат в залата с ясното съзнание, че трябва да се работи за хората, мисля, че много по-бързо ще се взимат решения. За съжаление, има бих казал две групи, ние, четирите формации, които носим на раменете си управлението на държавата, така да се каже, оттам нататък – крайно неконструктивно е поведението на колегите от коалиция ГЕРБ-СДС. За мен е ясно защо – защото те по всякакъв начин се стремят да прикрият огромните си нарушения, които все повече и повече излизат на бял свят. Убеден съм, че не го правят, защото се стремят да управляват. Напротив, в този точно труден момент…

Водещ: Да, така е.

Емил Георгиев: … те ще бягат от управление като дявол от тамян. Но…

Водещ: Но вече са се хванали на хорото.

Емил Георгиев: Не, те се хванаха на хорото… Аз имах възможност така да репликирам някой в залата. Ето, вчера например трябваше да се вземе решение, след като сме гласували бюджета, да се приемат на 100% разходите на общините, на читалищата, на…

Водещ: За завишените цени на електроенергията, така е, да.

Емил Георгиев: Да, на духовните храмове, на детските градини и там, каквото се сетите Не че не трябва, разбира се, но какво значи да се поемат на 100% разходите на една община? Това означава, че кметът само ще си върти синджирчето, няма да се ангажира с управление на общината така, както трябва. И аз им казах така: това донякъде е потребителски проблем, както и да го погледнем, защото всеки проблем на хората е потребителски проблем.

Водещ: Да.

Емил Георгиев: Но след като сме приели бюджета, да се вкарва този елемент на напрежение – бюджетът е приет и той не е хармоника да се разтяга за щяло и нещяло. И им казах така: аз ще гласувам вашето предложение само при едно условие. Тъй като говорим за пари, искам да обясните от трибуната на Народното събрание кой изпра 55-56 милиона на Автомагистрала „Хемус“. Изчезнаха парите. Кой изпра 6 милиона от прословутото Изложение в Дубай. И не на последно място – кой изпра 500 милиона за ремонта на язовирите. Ето, виждате – тук едни пари са изчезнали, там едни пари са изчезнали. Ако вие кажете кой ги изпра, защото те са изпрани с тяхна помощ, значи ще има допълнително средства и за други социални дейности. Така че понякога става много трудно и се губи време. Като прибавим и популизма на колегите от „Възраждане“ – те, както се казва, досега се замеряха със зелените сертификати, днеска ги отхвърлихме…

Водещ: Е, то беше тяхно предложение по принцип, да.

Емил Георгиев: Те даваха мило и драго да излезе, че е тяхно предложение. Не, това не е тяхно предложение. Това е предложение на лекарското съсловие, на които ние трябва да сваляме шапки, нали.

Водещ: Добре.

Емил Георгиев: И т.н. ДПС – знаем те как се отнасят, но те дори и в обструкциите са последователни. Докато от другите много трудно може да се очаква разум.

Водещ: Какво трябва да очакваме от този парламент, защото времето ни изтича? Ще се работи ли конструктивно, ще се приемат ли особено важни закони, които касаят нас?

Емил Георгиев: Аз бих питал чие време изтича? Времето изтича на всичките.

Водещ: Така е, да.

Емил Георгиев: Но не бих казал, че времето на този парламент изтича, защото точно това трудно време обединява тези четири формации. И аз мисля, че за нерадост на колегите, които държат ние на всяка цена да се провалим – имам предвид управляващите, няма да се случи, защото точно трудното време, в такова трудно време се показва характер. А ние засега декларираме, че го имаме този характер.

Водещ: Няма, няма смисъл да има предсрочни избори. Едни, втори, трети.

Емил Георгиев: Опазил ни Господ в тази ситуация, поне в близките две-три години…

Водещ: Аз това имах предвид – че трябва да се приемат бързо закони, защото времето тече и хората страдат.

Емил Георгиев: Е добре, но ние го правим.

Водещ: Да.

Емил Георгиев: Законът за бюджета го гласувахме, точно 41 часа имахме дебати.

Водещ: Знам.

Емил Георгиев: Приехме го при много тежки условия, а можехме този закон да го приемем в по-нормална обстановка, наистина да се вкарат в този бюджет и други дейности, които не можаха, но аз съм сигурен, че сега, при актуализирането на бюджета. А желанието ни да актуализираме бюджета след два месеца показва колко сме били прави и точно ситуацията в момента в света и в Европа показва, че е много динамична, и не може да се каже, че бюджетът ще е закован на 100%.

Водещ: Благодаря ви, г-н Георгиев, благодаря ви за днешното гласуване.

Емил Георгиев: И аз ви благодаря.

Евроком, „Делници“ – 11.03.2022