За пазаруващите в Турция: Кои стоки поевтиняват заради намаления ДДС?

Данъкът върху добавената стойност за някои продукти, като сапун, тоалетна хартия, салфетки и бебешки пелени, ще бъде намален от 18 на 8 процента, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Това са част от новите мерки за справяне с галопиращата инфлация в Турция, обявени от държавния глава.

Новината ще зарадва всички българи, които пазаруват в Одрин и в други близки до българската граница градове, пише вестник „Марица“.

Ердоган каза, че управляващите „се стремят да запазят Турция силна и да защитят нацията от високите разходи за живот на фона на глобални и регионални кризи. Те предприемат административни реформи, за да направят живота по-лесен за всички слоеве на обществото“, съобщи държавната Анадолска агенция (AA).

Президентът каза, че това са част от усилията за „опростяване“ на данъка върху добавената стойност (ДДС) през последните седмици. Решението е взето след преговори с неправителствени организации и сектори, като „също са част от програма на правителството да не позволят гражданите да бъдат смазани от високите разходи.“

Напомняйки на обществеността за миналите намаления на ДДС за редица хранителни продукти от първа необходимост, президентът Ердоган каза: „Сега решихме да намалим 18-процентния ДДС за някои продукти, като перилен препарат, сапун, тоалетна хартия, салфетки и бебешки пелени до 8 процента“.

Освен това Ердоган обяви, че ДДС за всички услуги в сферата на общественото хранене също ще бъде намален от 18 на 8 процента. Това ще гарантира облекчаване на цените в ресторантьорството и хотелиерството, като ще доведе и до подем в туристическия бранш.

Ердоган обяви, че има намаляване на ДДС и в сектора на недвижимите имоти. Той каза, че ДДС ще бъде 8 процента за жилища до 150 квадратни метра. А за частите над 150 квадратни метра, ще се доплаща 18 процента ДДС.

Той обяви, че „еднопроцентният ДДС върху печалбите, реализирани от автогалериите при покупка и продажба на превозни средства и продажба на яхти, лодки и екскурзионни кораби, ще бъде увеличен на 18 процента“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *