Как да подобрите критичното си мислене?

Критичното мислене е основно умение за всеки, който иска да бъде успешен в бизнеса.

То ни позволява да анализираме правилно информацията, за да намерим подходящи решения на проблемите.

Но също така е важно да мислим критично във всекидневния живот – помага ни да филтрираме фалшивите новини, например.

Въпреки че повечето от нас имат определено ниво на капацитет за критично мислене, често има какво да се подобри. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите това:

Разберете концепцията за критичното мислене

 

Това е разликата между приемането на това, което ви се казва, и задаването на въпроси, като например защо ви се казва това и какъв е мотивът на говорещия. От това следва, че когато се учим да мислим критично, е важно да задаваме въпроси. Когато следващия път четете доклад или слушате презентация, опитайте да зададете колкото се може повече въпроси.

Въпреки че рискувате да прекъснете водещия, задаването на въпроси е в интерес на всички, защото може да помогне да се разкрият слабости в логиката и да се проправи пътя за по-добро решение на даден проблем.

Освен да задавате въпроси относно информацията пред вас, важно е също така редовно да поставяте под въпрос собствените си мисли и действия.

Разпитването на себе си ще ви помогне да идентифицирате поведения, които са безполезни или самоунищожителни. Твърде често продължаваме с определено поведение, защото изглежда правилно, а всъщност влошава нещата.

Обърнете внимание на цялата входяща информация

От първостепенно значение е да обръщате внимание на цялата информация, която срещате по пътя си, независимо дали идва от източник или лице, с което сте съгласни. Хората без умения за критично мислене са склонни да заглушават информацията, която не искат да чуят, докато хората, които не харесваме, почти винаги имат нещо полезно да кажат.

Развийте предвидливост

Доброто критично мислене винаги включва елемент на предвидливост. Успешните критично мислещи са в състояние да използват информацията, с която разполагат, за да предскажат какво ще се случи в бъдеще. Прозорливостта обаче не е свързана с ясновидци и карти таро. Вместо това става дума за внимателно обмисляне на всички възможни последици от определено действие.

Критичното мислене, като всичко друго, изисква практика. Ето защо е добра идея да освободите живота си от губещи време дейности, като взиране в Netflix, за да имате повече време за практикуване. Това обаче не означава, че не трябва да се отпускате. Всъщност, мозъкът се нуждае от почивка, за да се развива. Опитайте се обаче да изберете нещо по-стимулиращо, като четене на книга.

Планирайте деня си

Колкото повече практикувате критично мислене, толкова по-лесно ще ви бъде. В началото обаче е необходимо време. Ето защо е важно да увеличите максимално времето си, като планирате внимателно. Подредете задачите си по приоритет и не отхапвайте повече, отколкото можете да сдъвчете.

Уверете се, че си позволявате достатъчно време, за да се съсредоточите наистина върху всеки от проектите си и да ги разгледате критично.

Практикувайте критично мислене в ежедневния живот

Не ограничавайте практиката си на критично мислене до работно време. Въпреки че способността да мислите критично е задължителна, ако искате да бъдете успешни в бизнеса, това също е важно житейско умение в ежедневието. Следващия път, когато избирате книга за четене или гледане на новини, запитайте се какво искате да спечелите от книгата или защо залагате на този източник на новини.

Водете дневник

Опитайте се да записвате трудни ситуации, които възникват и как се справяте с тях. Записването на мислите ви в подобни ситуации ще помогне да разсъждавате по-добре върху собствените си действия.

В началото може да не е лесно, но разкриването на реакциите ви към трудна ситуация ще ви помогне да идентифицирате и премахнете разрушителното поведение и следователно да разрешите проблемите по-ефективно.

Проверете егото си

Наличието на силно его може да попречи на критичното мислене, тъй като затруднява обективността при оценка на ситуацията. Въпреки това, прекаленият алтруизъм също не помага. Опитайте се да придадете еднакво ниво на важност както на вашите нужди, така и на нуждите на другите.

Когато анализирате ситуация, опитайте се да се съсредоточите върху мотивацията на хората; защо искат определен резултат?

Поемете лидерска роля 

Ако се чувствате уверени, защо не се хвърлите надълбоко и не се включите доброволно да ръководите проект? От лидерите се изисква постоянно да мислят критично, което означава, че ще имате много практика. И както всички знаем, практиката ни прави по-добри. Така че следващия път, в който шефът ви поиска доброволец, който да оглави нова инициатива, защо да не се решите?

 

https://profit.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *