Как да проверим натрупалите се пари по партидата ни в пенсионен фонд

В България пенсионното осигуряване се основава на принципа на три стълба. Първият е стълбът на държавното обществено осигуряване, което ви позволява да получите пенсия, когато достигнете нужния осигурителен стаж и възраст.

Вторият стълб е на допълнителното, задължително пенсионно осигуряване, при който лицензирани пенсионноосигурителни дружества управляват професионален и универсален пенсионен фонд, в които отиват вноските за бъдещата пенсия.

126 милиона лева повече за пенсии за два месеца

Третият стълб е допълнителен и можете да се възползвате от него, ако искате да си осигурите допълнителни средства, когато се пенсионирате. Той е напълно доброволен и не е задължителен.

Проверка на пенсионен фонд

Ако сте разпределени служебно към някой пенсионен фонд, следва да бъдете информирани за това с писмо, за да сте наясно къде отиват парите ви за пенсия. Случва се обаче хората да не получават такива писма поради подадена остаряла, невалидна или грешна информация.

istock
istock

Ако досега не сте се интересували за това кой е вашият пенсионен фонд, но искате да се информирате, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете къде сте разпределени. Можете да проверите в кой фонд се превеждат осигурителните ви вноски по следните начини:

 

– чрез електронната услуга Проверка на пенсионен фонд (изисква персонален идентификационен код (ПИК), който може да се получи безплатно от всеки офис на НАП);

– на имейл [email protected] – запитване, свободен текст, подписано с електронен подпис;

– по пощата – запитване, свободен текст до ЦУ на НАП, на адрес София 1000, бул. „Ал. Дондуков“ № 52;

– на място в ЦУ на НАП, дирекция ДЗПО, на адрес София 1000, ул. „Врабча“ № 23, срещу документ за самоличност;

– на информационния телефон на НАП – 0700 18 700 – изисква се въвеждане на ЕГН и номер на лична карта.

Колко българи преместиха парите си за втора пенсия

След като разберете към кой пенсионен фонд сте разпределени, ще можете да прецените дали искате да останете там или да решите да се прехвърлите другаде.

Проверка на пенсионен фонд от наследник на починало лице

 

Ако сте наследник, можете да проверите в кой фонд са превеждани осигурителните вноски на починало лице по следните начини:

– на имейл [email protected] – запитване, свободен текст, подписано с електронен подпис, с приложено копие на удостоверение за наследници;

– по пощата – запитване, свободен текст, с приложено удостоверение за наследници, до ЦУ на НАП на адрес София 1000, бул. „Ал. Дондуков“ №52;

– на място в ЦУ на НАП, дирекция ДЗПО на адрес София 1000, ул. „Врабча“ №23, срещу документ за самоличност и удостоверение за наследници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *