Как да удължим срока на годност на зеленчуците?

Някои зеленчуци имат много кратък срок на годност (като спанак, домати, маруля), но има и такива, които могат да издържат дълго, ако се съхраняват правилно.

„Арт кухня“ дава съвети за съхранението на някои зеленчуци, за да не ходите всеки ден до магазина.

Зеле

Глава зеле, обвита в хартиена торба в хладилника, може да издържи около месец. Ако забележите капки вода на външните листа, внимателно ги избършете с кърпа.

Цвекло

Поддържането на прясно цвекло на хладно, тъмно и сухо място ще удължи живота му. Ако имате килер или мазе, можете да го съхранявате там, а ако нямате, хладилникът също е добро място.

Моркови

Ключът към удължаването на срока на годност на моркова е да бъде сух. Самият морков освобождава много влага, така че лесно може да изгние. Въпреки това, ако го обвиете в хартия или в кърпа и след това го поставете в хладилника, ще решите проблема с натрупването на влага и ще запазите свежестта му, посочва БГНЕС.

Целина

Обича влагата, така че няма да има нищо против никаква кондензация в хладилника. Когато отрежете корена на целината, останалото само го увийте добре и го върнете в хладилника, където животът му ще продължи поне още една седмица. Поставете листата целина в пластмасова торба или ги увийте в пластмасово фолио.

Чесън

Въпреки че е много издръжлив в различни среди, най-добре отговаря на температурата между 15 и 18 градуса и умерена влажност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *