Кристина Петкова: Трябва да има единен регистър на случаите на домашно насилие

За мен като човек темата за насилието е много важна, тя не е политическа проекция, а е наистина кауза, каза в Студио Actualno Кристина Петкова, заместник-председател на ДСБ и председател на женската организация към партията.

Част съм от работната група, която в Министерството на правосъдието, която изработва законодателни предложения за изменения в Закона за защита от домашно насилие. Смея да кажа, че държавата вече има воля да се бори с тази пандемия от домашно насилие.

Емблематичен пример е въвеждането на единен регистър, инситуционален, не публичен, разбира се, достъп до който да имат всички замесени инситуции. Тъй като при домашното насилие е много важна междуведомствената работа, замесени са няколко вида институции. Идеята на този регистър е вътре да фигурират не само издадени заповеди за защита, а и подадени и оттеглени сигнали за домашно насилие. За съжаление статистиката показва как голям брой от регистрираните случаи на домашно насилие впоследствие биват оттегляни от жертвата. Съответно когато една искова молба за защита, или за незабавна защита стигне до съда, магистратите вече с този регистър биха имали възможност да направят действително обективна преценка на цялостните взаимоотношения между двете лица, които фигурират и на база на тази преценка да вземат най-доброто решение дали да дадат защитата, или не.

Много жени, които вече са част от статистиката и не са сред нас, дълго време са подавали сигнали, преди да стане необратимо. Подавали са сигнали, включително и до МВР, в някои случаи извършителят е задържан, но в деня, в който го пускат, сигналът се оттегля от страх.

Всички препоръки на Европа ни казват, че ние не съумяваме и законодално, и институционално да се борим с домашното насилие.

В законопроекта се предвижда също така изграждане на единна гореща телефонна линия. Именно защото темата е прекалено специфична и изисква много бърза реакция. Служителите, които администрират тази линия трябва да бъдат обучени. Затова тел. 112 не може да даде необходимата степен на подкрепа и предвиждаме обособяването на отделна линия.

Все още няма официална статистика за случаите на домашно насилие. МВР започнаха да водят тяхна статистика съвсем отскоро.

Има само 8 места в столичния кризисен център, сега общината ще създаде втори с подобен капацитет, но всъщност това е неизмеримо малко с хилядите сигнали и случаи на домашно насилие. Ние по този начин не се борим с домашното насилие, ние се опитваме да създадем частично решение за някакъв много малък кръг от засегнати и осмелили се. Проблемът с домашното насилие е, че все още остава зад вратите на домовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *