Масови проверки заради спекулата с цените на олиото

Себестойността на олиото е 2 лв., а запас от слънчогледово семе има за 4 години и половина, твърди вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

 

Правителството започва масови проверки заради спекула с цената на олиото, стана ясно след заседание на Министерския съвет. Според вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова производствената цена на олиото е 2 лв., а запас от слънчогледово семе има за 4 години и половина.

„Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е спекула. Твърдението, че причината е спирането на износа от Русия и Украйна на слънчогледово семе, е неоснователно. Производителите задържат количеството в очакване да се вдигне още цената и да го продадат на по-високи цени. Нашата роля е да спрем спекулата“, заяви Корнелия Нинова.

„Собствениците на слънчогледово семе задържат количества с цел да го изнесат. Няма да позволим малцина да станат милионери на гърба на българския народ“, заяви Нинова и посочи, че са активирани за проверки КЗК и КЗП.

„Задвижваме Комисията за защита на конкуренцията със сигнал за картели и злоупотреба с господстващо положение на пазара. Комисията за защита на потребителите от няколко дни прави проверки, ще влезем във всеки склад. Цялата сила на държавата ще бъде активирана“, заяви Нинова.

Вицепремиерът се обърна към изрядните предприемачи и към тези, които възнамеряват да печелят чрез спекула.

„Държавата винаги ще подкрепя белия сектор, предприемачите, които работят на пазарни принципи и конкурентна среда. Но на онези, които се опитват да печелят свръхпечалби на гърба на българския народ, ще кажа – ще срещнат „цялата сила на държавата“, всичко, което ни позволява законът, всички институции ще бъдат вдигнати на крак и няма да позволим чрез спекула да изнудвате в тези трудни моменти на кризи българския народ“, каза Нинова.

Вчера пред Би Ти Ви производител на олио заяви, че се очаква много скоро цената му да се покачи двойно – до 7,20-7,50 лв. за литър при минимална печалба. Като причина той посочи засилено търсене от западноевропейски страни и Азия на българско олио предвид нарушаването на доставките от Русия и Украйна, където е съсредоточено 80% от световното производство на слънчоглед и зърно.