Може ли биткойнът да поднови ралито си през втората половина на годината?

Пострадалият биткойн може да вземе пример от акциите на растежа и да набере инерция за нова бича серия през втората половина на годината.

„След като пазарът се нагоди спрямо темпа на лихвените увеличения на Фед, акциите на растежа (на компании, чиито приходи и печалба се очаква да се увеличават с бързи темпове – бел. ред.) и биткойнът ще подновят своята възходяща тенденция и ще видим силно представяне и на двете през втората половина на 2022 г.“, посочва изследователя Роби Лиу от фирмата за финансови услуги Babel Finance пред CoinDesk.

„Исторически, според Goldman Sachs, акциите на растежа са най-зле представящия се сектор за трите месеца преди и след първото увеличение на лихвите“, посочва Лиу, който също така припомня и силната връзка на криптовалутата с чувствителните рискови активи. Корелацията между американските акции и биткойна достигна рекордните над 0,75 пункта, показват данни на аналитичната компания IntoTheBlock.

Позицията на Лиу се разминава до известна степен с разпространеното виждане сред криптообщността, че биткойнът може да започне ново рали веднага след очакваното през март увеличение на лихвите от Федералния резерв.

Очакванията на пазара най-вероятно идват от две места. Първо, криптовалутата потъна с 40% за три месеца основно заради страховете от повишение на лихвите. Второ, американският долар има тенденция да поскъпва при първо увеличение; слабият долар като цяло се смята за бичи фактор за биткойна.

Но акциите на растежа показват друго. „Като се има предвид настоящата силна корелация между биткойна и акциите на растежа, особено синхронизираната низходяща тенденция на двата актива от декември, вярваме, че може би ще е трудно за биткойна да се премести във възходяща посока през трите месеца след първото увеличение на лихвите“, отбелязва Лиу.

Въпреки че за мнозина биткойнът е „дигитално злато“, той също така е и фактически нова технология, чувствителна на централизирания ликвиден поток.

По данни на Ройтерс няколко банки от Wall Street очакват Федералният резерв да започне цикъла на затягане на паричната политика с увеличение от най-малко 25 базисни пункта през март, последван от други шест увеличения от по четвърт процентен пункт до края на годината.

По статията работи: Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *