Над 2 млрд. лева бюджет за 2022 г. на София

След като беше представен пред медиите, пред общинските съветници, обществеността на София и комисии в Общинския съвет, проектът за бюджет на Столичната община се очаква да влезе в зала на сесията на 24 март. Предвидените средства са в размер на 2 078 156 361 лева.

Те ще бъдат инвестирани във всички стратегически проекти – метро, градски рингове, детски градини, зелен град, съобщи БНР.

Ако управляващите в София са убедени, че проектът е добър, то опозицията от съветници от БСП не са на същото мнение.

„Не можем да наречем проекта за бюджет на София за 2022 година рекорден“, казва Стефан Марков от групата на ГЕРБ-СДС. Според него е важно това, че в бюджета за тази година се залагат 150 милиона собствени средства за финансиране на градския транспорт, отделно от тях – 130 милиона от продажбата на карти и билети, както и от приходи от платената зона.

В инвестиционната програма на Столичната община най-голям процент е отделен за транспорт.

92 милиона се осигуряват за метрото по посока квартал Левски. Има готовност за начало на строителството и по метро отсечката към Слатина.

„93 милиона ще се инвестира в нови метро влакове, 25 нови трамвая, 82 електробуса. Вече две поредни години районни кметове връщат средства, което не е добре за жителите на тези райони, защото не се инвестира в кварталната инфраструктура. 17 детски ясли и градини са в строителство, а други 6 се завършват“, уточнява Марков.

Години наред общинските съветници от БСП не подкрепят бюджетите на София. Според Иван Таков за поредна година бюджета се представя през общинските съветници около 10 дни преди да се гласува и няма достатъчно време да се подготвят добре предложенията на левицата.

„550 милиона заедно с европейските програми е била инвестиционната програма на Столичната община за миналата година, казва Иван Таков. – Изпълнението ѝ е в рамките на 45 процента.“

Според Таков за миналата година е налице рекордно неизпълнение на капиталовата програма.

„Около 300 милиона почти са останали неизразходвани. А капиталовата, инвестиционната програма на града е най-важното нещо в един бюджет – това прави живота на всички нас по-добър“, казва още Таков и поставя под съмнение изпълнението на инвестиционната програма и за 2022 година. Той определя като крайно недостатъчни и дори смешни средствата, които се предоставят на районните кметове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *