Най-влиятелните паспорти през 2022 г.

Нова класация нарежда люксембургския паспорт като най-влиятелния за хората, които искат да бъдат граждани на света.

Малката европейска държава се нарежда на първо място сред 199 държави в класацията “Nomad Passport Index 2022”, изготвяна от консултантската компания Nomad Capitalist.

В световен мащаб се изготвят няколко такива класации, като повечето се концентрират върху безвизовото пътуване. В класацията на Nomаd Capitalist се вземат предвид и фактори, като данъчно облагане, световно възприятие, способност за придобиване на двойно гражданство и лични свободи.

“Не смятам, че безвизовото пътуване е единственото важно нещо,” казва пред CNBC главният изпълнителен директор на Nomad Capitalist Андрю Хендерсън.

Той посочва като пример паспортите на САЩ и Канада, които са сходни по отношение на свободата за пътуване. “Ако обаче сте американец, сте обект на данъчно облагане, независимо от това къде живеете и по тази причина двата паспорта не бива да бъдат нареждани един до друг.”


Източник: Nomad Capitalist

По отношение на мерките за данъчно облагане, към резултата на паспортите от всяка от държавите се добавят 10 точки, ако данъчното облагане важи за цял свят (САЩ) и 50 точки, ако няма данъчно облагане (Обединени арабски емирства). Другите държави, които имат известни данъчни ограничения за притежателите на паспорти получават оценки между тези двете.

Челната десетка в класацията остава без промяна в сравнение с миналата година, като разликата от половин точка между лидерът Люксембург и класираната на второ място Швеция се свежда до “една допълнителна виза,” казва Хендерсън.

Данъците са високи и в двете държави, “но ако искате да ги напуснете, условията са относително гъвкави,” твърди Хендерсън. И двете страни са приемани добре в световен мащаб и се нареждат високо в класацията по лични свободи, казва той, допълвайки, че Швеция е демонстрирала това и с подхода си към пандемията от COVID-19.

Какво се променя през последната година?

Близо 85% от местата в Топ 30 са за държави от Европа.

Това, което трябва да се отбележи, е, че държави, като Малта, Исландия и Словакия, чиито паспорти не са обсъждани често като влиятелни, се конкурират успешно със сили като Италия и Германия. Те също така се нареждат по-високо в класацията от държави, като Великобритания, Австралия и САЩ.

Вануату пада от 69-о място в класацията през 2021 г. до 85-о през тази година, след като Съветът на Европа частично спря споразумението за премахване на визите със страната по-рано през месец. Решението бе предизвикано от опасения, че програмите за предоставяне на гражданство срещу инвестиция на Вануату застрашават сигурността на ЕС.

Страната е предоставяла гражданство на хора, които присъстват в базата данни на Интерпол, a делът на отхвърлените молби е “изключително нисък”.

С общ резултат от 105 точки България се нарежда на 42-ро място в класацията, което дели с Хърватия. Българският паспорт осигурява безвизово пътуване до 173 държави, а страната ни получава 30, 40 и 50 точки в категориите за данъчно облагане, световно възприятие и възможности за двойно гражданство, респктивно. В категорията за лични свободи получаваме резултат от 30 точки.

Това, че една държава се намира на по-високо в класацията, не означава, че тя е по-подходяща някой да получи второ или трето гражданство там, казва Хендерсън.

Хората като цяло изграждат “паспортен портфейл” по една или две причини – за да намалят данъците си или за да имат резервен план по отношение на гражданството. Люксембургското гражданство вероятно не би послужило на стремящите се към нито едно от тези две неща, посочва той.

Гражданство от Португалия, някоя от Карибските държави или Малта би могло, особено за втората група.

Индексът също така показва, че паспортите на някои държави са по-влиятелни, отколкото хората осъзнават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *