Нито една страна не покрива стандартите на СЗО за чист въздух през 2021 г.

Нито една страна не е успяла да покрие стандартите за качество на въздуха на Световната здравна организация (СЗО) през 2021 г., показва анализът на данните за замърсяването в 6 475 града.

Смогът дори се е увеличил в някои райони след понижението, свързано с COVID-19.

След като промени насоките си през миналата година, СЗО препоръчва средната годишна норма на фините прахови частици (ФПЧ2.5) да не надхвърля 5 микрограма на кубичен метър, заявявайки, че дори ниската им концентрация крие значителни рискове за здравето.

Едва 3.4% от участвалите в проучването градове обаче покриват този стандарт през 2021 г., сочат данните на IQAir. В общо 93 града концентрацията на ФПЧ2.5 е надхвърляла 10 пъти препоръчаното ниво.“Има много държави, които правят големи стъпки към намаляване на замърсяването,“ казва пред Ройтерс Кристи Шрьодер от IQAir. „Китай започна с много големи числа, които продължават да намаляват с времето. Има обаче места по света, където положението се влошава значително.“

Цялостното ниво на замърсяване в Индия се влошава през 2021 г., а Ню Делхи остава най-замърсената столица в света, показват данните. Бангладеш е най-замърсената държава, което също не се променя, в сравнение с предходната година, докато Чад се нарежда на второ място, след като данни от африканската държава бяха включени за първи път в проучването.

Китай, която поведе война срещу замърсяването през 2014 г., пада до 22-о място в класацията по ФПЧ2.5 през 2021 г., след като в предходната година заемаше 14-о място. Нивото на замърсяване в страната се подобрява леко до 32.6 микрограма на кубичен метър, според IQAir.

Хотан в северозападната част на страната е най-лошо представящият се град – със средно ниво на ФПЧ2.5 от над 100 микрограма, което се дължи основно на пясъчни бури.

Той отстъпва до третото място в класацията на най-замърсените, след като беше изпреварен от индийските Бхивади и Газиабад.

България се нарежда на 61-о място по отношение на лошото качество на въздуха с 16.3 микрограма ФПЧ2.5. В класацията на столиците София е на 53-о място със 17.6 микрограма ФПЧ2.5 на кубичен метър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *