НС прие на първо четене промени в Закона за управление на средствата от ЕСИФ

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Те предвиждат нормативна възможност дирекция „Централно координационно звено“ да премине от администрацията на Министерския съвет към Министерството на финансите.

Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за висшето образование, внесени от Министерския съвет. С тях се регламентират условията и редът за осъществяване на съвместно обучение на студенти от две и повече български висши училища. Промените предвиждат още Националната карта за развитие на висшето образование да се актуализира всяка година.

В пленарна зала министърът на образованието и науката Николай Денков увери, че промените са фокусирани и въвеждат практики, които се използват широко в чужбина. Целта на измененията е да бъде наваксано изоставането по отношение на методи, използвани в чужбина, обясни той. Българската наука не трябва да бъде подценявана, а да й се помогне да бъдат премахнати препятствията пред нея, за да може да развие потенциала си, подчерта Николай Денков.

Народното събрание ратифицира три международни споразумения и един меморандум, по които България е страна.

Парламент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *