Открит е най-старият известен предшественик на октоподите

Автор: Кристина Минчева

Учените откриха вкаменелост на около 330 милиона години, намерена в американския щат Монтана. Това е най-старият известен предшественик на октоподите, предаде Асошиейтед прес.

Изследователите стигат до заключението, че октоподите произхождат преди ерата на динозаврите, защото древното създание е живяло милиони години по-рано, отколкото се е смятало преди. Находката е с размер 12 сантиметра и има десет пипала, а съвременните октоподи са с осем – всяко с по два реда смукателни органи. Вероятно древното същество е обитавало плитък, тропически океански залив.

„Много рядко се намират вкаменелости на меки тъкани, с изключение на няколко места“, казва Майк Векионе, зоолог в Националния природонаучен музей „Смитсониън“.

Той не е участвал в изследването. Находката е изкопана във варовиковата формация Беър Гълч в щата Монтана и е дарена на Кралския музей на Онтарио в Канада през 1988 г.

В продължение на десетилетия вкаменелостите се пренебрегват, а учените анализират изкопаеми акули и други находки от същото място. Палеонтолозите обаче забелязват десетте малки пипала, обвити във варовик. Кристофър Уейлън е палеонтолог от Американския природонаучен музей и съавтор на изследването, публикувано в списание „Нейчър къмюникейшънс“. Той споделя, че добре запазената вкаменелост също така дава „някои доказателства за торбичка с мастило“, вероятно използвана срещу хищници, точно като и съвременните октоподи

Създанието, така наречено вампиропод, вероятно е било прародител както на съвременните октоподи, така и на калмарите вампири – морски същества с объркващо название, които са много по-близо до октопод, отколкото до калмар. Авторите на изследването уточняват, че преди това „най-старият известен“ вампиропод е датирал отпреди около 240 милиона години.

Учените са кръстили вкаменелостите Syllipsimopodi bideni на името на президента на САЩ Джо Байдън. Те направили това в знак на възхищение от научните и изследователски приоритети на държавния глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *