Парламентът прие на първо четене закриването на специализираното правосъдие

Парламентът прие на първо четене закриването на специализираното правосъдие. Това стана с гласуваните промени в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет.  Те бяха подкрепени от 134 депутати, а 73 бяха против.

Предлаганите изменения и допълнения със законопроекта са ключови и представляват първа стъпка в изпълнение на поетите ангажименти от правителството пред българското общество за съдебна реформа, се посочва в мотивите на вносителя.

Със законопроекта се предлага отмяна на „кариерни бонуси“ за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет и административните ръководители и техните заместници, тъй като кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати, отбелязва вносителят.

С промените се предлага и закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури, като се урежда статусът на работещите в тях съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.

Срокът за предложения между двете четения беше удължен на 12 дни.

Този законопроект не изчерпва визията на управляващите за съдебна реформа, каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова в отговор на критики, че този законопроект не е съдебна реформа. По думите й трябва да говорим за по-бързо правораздаване, което означава и по-бързо разследване. Министерството работи по конкретни законодателни инициативи, които да гарантират бързина в процеса, посочи тя. Все пак това е важна стъпка в съдебната реформа, защото е първа стъпка у нас да имаме един закон за всички, отбеляза Надежда Йорданова.

Парламентът попълни състава на две от постоянните парламентарни комисии по предложение на зам.-председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Виктория Василева. Депутатът от ИТН Тихомир Танев бе избран за член на Комисията по транспорта и съобщенията, а Христинка Иванова, също от ИТН – за член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *