Подкрепен от Google стартъп пусна безплатен калкулатор за въглеродни емисии

Подкрепеният от Google шведски стартъп Normative пусна безплатна версия на своя калкулатор на въглеродни емисии в период, в който компаниите по света се опитват да разберат как да управляват своите екологични отпечатъци.

Въглеродният калкулатор има за цел да предоставя на малки и средни предприятия “база”, от която те могат да предприемат действия, след като предоставят известни данни. Normative разполага и с платен продукт, който продава на големи компании.

Въпреки че изгарянето на изкопаеми горива е основният двигател на климатичната криза, светът е на път да стане още по-зависим от енергийни източници, като петрол и природен газ, в идните десетилетия. Това се случва на фона на непрекъснатите уверения от страна на световни лидери и ръководители на компании, че са отдадени на така наречения “енергиен преход.”

Малките и средни предприятия съставляват 95% от бизнеса в световен мащаб, според Организацията за развитие и сътрудничество (ОИСР). Много от тях играят взаимосвързана роля в създаването на продукти и услуги на големи корпорации.

По-достъпно и точно

“Трябва да действаме сега,” казва Кристиян Рон, главен изпълнителен директор и съосновател на Normative. “Климатът няма да ни чака да станем готови.”

“Искаме да направим измерването на въглеродните емисии и присъединяването към надпреварата за нетни нулеви емисии достъпни за всички,” допълва той, цитиран от CNBC.

Над 10 души от Google.org – филантропското подразделение на Google, са помогнали за разработването на безплатния калкулатор на въглеродни емисии.

Подкрепата на гиганта в онлайн търсенето идва, след като Google инвестира 1 млн. евро в стартъпа през Google.org.

Normative е основана през 2014 г. и е подкрепена от компанията на милиардера инвеститор Крис Сака Lowercarbon Capital, както и от други инвеститори. Стартъпът таксува стотици компании, сред които и френската банка BNP Paribas, за достъп до съществуващия си софтуер, като таксите зависят от това колко голям е клиентът.

Технологичните гиганти отдавна се стремят да бъдат възприемани като най-зелените компании на планетата.

Google може да се похвали с въглероден неутралитет от 2007 г.  През септември 2020 г. компанията обяви, че до 2030 г. планира да захранва центровете си за данни и офисите денонощно посредством зелена енергия.

През май 2020 г. пък компанията съобщи, че ще спре да създава инструменти с изкуствен интелект за петролни и газови компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *