Председателят на НС откри фотоизложба, посветена на 125 години от създаването на организирано тракийско движение в България

Председателят на Народното събрание Никола Минчев откри в парламента фотоизложба, посветена на 125 години от създаването на организирано тракийско движение в България. Експозицията е подредена в Клуба на народния представител. Тя включва 21 платна и е реализирана от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавната агенция „Архиви“,  Научния архив при Българската академия на науките и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Председателят на парламента Никола Минчев отбеляза, че това е първата изложба в Народното събрание след началото на пандемията от Covid-19 и така се възобновява една стара традиция – да бъдат представяни в сградата на парламента исторически събития чрез похватите на фотографията и документалистиката. Той посочи, че експозицията включва документи и снимки, които свидетелстват за трагичната участ на българите от Одринска и Беломорска Тракия в борбите им за национално освобождение и обединение. Във фотографиите ще видим някои от най-видните личности на тракийското движение, които завинаги остават в историческата ни памет със своя стремеж за опазване на национална идентичност и на правата на българите по тези земи,  подчерта председателят на Народното събрание.

„В навечерието на деня на Тракия – 26 март, вярвам, че настоящата фотоизложба е ясен знак, че пазим в паметта си делото и героизма на тракийските българи“, посочи Никола Минчев и добави, че народ, който не помни историята си, рано или късно се превръща в дърво без корени. Вярвам, че изложбата ще бъде полезна и на по-младите, за да знаят, помнят и уважават героизма на тракийските българи, подчерта той.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов посочи, че няма историческо събитие в България от освобождението ни, в което тракийските българи да не са участвали с героизъм и саможертва в името на обединението на България и нейната свобода. Нашата организация днес пази героичното минало – десетки прояви в страната напомнят за него, посочи Премянов.

По време на откриването проф. Светлозар Елдъров, автор на изложбата, посочи, че за тракийци датата 26 март символизира борбата за свобода и готовността за саможертва на нашите предци, символизира героичните победи на българската армия, но също е и ден за преклонение пред жертвите и мъчениците на разорението на Одринска Тракия през 1913 г. Той насочи вниманието на гостите към уникални фотографии, сред които тези, свързани със създаването на дружество „Странджа“ с Капитан Петко войвода.