ПРЕМИЕРА: „Жълт олеандър“ – черна комедия с елементи на политически трилър

Известен в началото на прехода като „психиатъра на богатите”, професор Бранимир Китов влиза в българската политика най-неочаквано. Въпреки двата корупционни скандала, свързани с неговото име, популярността му расте главоломно и го извежда до една от водещите позиции в Партията на европейските либерал-консерватори в Брюксел. „Перфектният план“ на този съмнителен български политик включва миловидната му млада съпруга Йоанна, бивш италиански премиер и една тайна среща в стара планинска вила. В сметката обаче не влизат появата на бивш любовник и… бездиханно тяло, а тъкмо те ще объркат всичко.

 

„Европа на родините, Европа на абстрахираната заедност” – това е веруюто на кандидата за лидер на ПЕЛК професор Китов. Повече за каузата на своята партия той ще разкаже в предаването „120 минути“ на 1 април!

 

„Жълт олеандър“ е нестандартна черна комедия с политически привкус. Почитателите на жанра знаят, че черната комедия често третира щекотливи теми или теми „табу“ от хумористична гледна точка. Инструменти като черния хумор и сарказма имат за цел да провокират зрителя да мисли критично, докато го забавляват. Филми в този жанр резонират мощно във времена на продължителен стрес, политическа и икономическа несигурност – независимо от източника й. Колкото и банално да звучи, умението да се надсмиваме над несгодите си, да се дистанцираме от тях и да ги погледнем отстрани, е първа стъпка към тяхното преодоляване.

 

Филмът е пети пълнометражен проект на Николай Мутафчиев (Premier Studio) в качеството му на продуцент. Сценарият е дело на Димитър Стоянович.

 

Главните роли са поверени на: Китодар Тодоров („Летовници“, „Рая на Данте“, „Слава“), Мариан Вълев („Лов на дребни хищници“, „Кецове“), Леонид Йовчев („Маймуна“, „Потъването на Созопол“), Стефани Ивайло, Елени Декидис.

 

Допълнителна информация за екипа:

 

Лъчезар Аврамов е режисьор, сценарист и продуцент, завършил кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ, в

класа на проф. Владислав Икономов. През последните 20 години е реализирал над 30 документални филма, множество телевизионни предавания, реклами и музикални клипове. Главен режисьор е на телевизионните кампании на БНТ „Великите българи“ и „Голямото четене“. През 2007 г. снима „Преследвачът“ по книга на Виктор Пасков. През 2018 г. излиза пълнометражният му филмов дебют – „Снимка с Юки“, адаптация по рaзказ от сборника „На Изток от Запада“ на Мирослав Пенков. Аврамов е режисьор и на филмовата поредица „Петък точно в пет“ (2015-2021).

 

Николай Мутафчиев е кинорежисьор и продуцент. Завършва НАТФИЗ през 1999 година. Режисьор е на над 150 видео реклами, музикални клипове и документални филми. През 2007 г. заедно със Силвестър Силвестров и Владислав Петров създава компанията „Premier Studio“. Продуцент е на филмите „Още една мечта“ (2012), „Рая на Данте“ (2021), „Петък точно в пет“ (2015-2021) „Копче за сън“ (2022) и др.

 

Премиера на филма в България: 1.04.2022

 

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Ts_iZPdCbEk

Facebook: https://www.facebook.com/yellowoleandermovie

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *