Проблемите, свързани с изменението на климата, са отговорност не само на правителствата, но и на националните парламенти

Проблемите, свързани с изменението на климата, са отговорност не само на правителствата, но и на националните парламенти, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова пред участниците в 144-ата Асамблея на Интерпарламентарния съюз.
Кризата с климата е глобална заплаха, затова призоваваме всички наши партньори да укрепят плановете си за смекчаване на последиците от изменението на климата и да поемат нови ангажименти възможно най-скоро, подчерта Росица Кирова. Тя посочи, че България изпълнява ангажиментите си по Парижкото споразумение и заедно с другите държави-членки на ЕС ще постигне целта за неутралност по отношение на климата до 2050 г., както и по-амбициозната цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г.
На национално равнище България разработи нов план за възстановяване и устойчивост, който е новата пътна карта за декарбонизация на българската индустрия, за развитие и растеж на икономиката като част от една устойчива и чиста околна среда, посочи заместник-председателят на българския парламент. Росица Кирова уточни, че усилията на страната ни са насочени в три основни области – създаване на условия за ускорено развитие на възобновяемите източници на енергия и водород, засилени действия за повишаване на енергийната ефективност на икономиката и устойчива мобилност. Само една съществуваща и жизнена икономика може да бъде трансформирана, подчерта тя и добави, че преходът не може да се осъществи за сметка на работните места и енергийната сигурност на страната ни.
Българският парламент и българското общество са наясно, че именно от пълното прилагане в световен мащаб на мерките, заложени в съответния им национално определен принос, зависи реалното постигане на целта, към която сме устремени – кота нула, заяви Росица Кирова. Тя подчерта, че общата трансформация е възможна само с консенсус и с обединените усилия на цялото общество, на частния и на финансовия сектор.
Народното събрание приема закони и актове, за да гарантира привлекателна инвестиционна среда за действия в областта на климата в България, посочи заместник-председателят на парламента. Знаем, че нашите решения и действия могат да подобрят живота ни, както и живота на хората по целия свят, добави Росица Кирова.
144-та Асамблея на Интерпарламентарния съюз е от 20 до 24 март 2022 г. в Нуса Дуа, Индонезия. В рамките на форума заместник-председателят на Народното събрание имаше срещи с председателя на Интерпарламентарния съюз Дуарте Палеку и с председателя на Камарата на представителите на Република Индонезия Пуан Махарани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *