След 400 години: Бобрите се върнаха в Лондон

Бобри не са виждани в британската столица повече от 400 години.

Но двама представители на гризачите ще се завърнат в британсата столица, възраждайки надеждата за създаването на цяла колония, пише Daily Mail.

Животните ще строят бентове в специално проектирано заграждение на територията на Forty Hall Farm в Енфийлд, Северен Лондон.

Местните власти се надяват те да помогнат за възстановяването на природата и речните местообитания, както и да намалят риска от наводнения.

Мъжкият и женският бобър не са се срещали преди, така че това е нещо като уреден брак. Едното от двегодишните животни е от Йоркшир, а другото – от Шотландия.

Те все още нямат имена, но Enfield Council, стоящ зад проекта заедно с Capel Manor College, ще проведе онлайн надпревара за кръщаването им.

Надявайки се на любов от пръв поглед, съветът предоставя „прекрасна квартира“ на двойката. Тя ще бъде оборудвана с камера, за да може обществеността да следи напредъка им. Посетители обаче няма да бъдат допускани в заграждението им.

Числеността на бобрите бавно започва да се възстановява, след като те са на прага на изчезването в Англия през 16 век, ловувани заради козината, жлезите и месото им. Днес те се срещат в дивата природа на редица реки в Шотландия и Англия, както и в специални заграждения в редица английски графства.

Бобрите се смятат за природни инженери, които възстановяват местообитанията във влажните зони чрез изграждане на бентове и изсичане на дървета, съхраняват и филтрират водата в ландшафта, което привлича други диви животни и намалява наводненията.

Бобри могат да бъдат открити само в две други градски зони в Обединеното кралство – Плимут и Пърт в Шотландия. Но по света те могат да се видят в редица градове, включително Мюнхен и Ванкувър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *