Слънчев бряг вече не е най-евтината европейска лятна дестинация

Турският Мармарис е най-евтината лятна дестинация, сочат резултатите от ново проучване.

На втората позиция се нарежда българският Слънчев бряг, който през миналата година оглави класацията.

Третото място отива при Алгарве в Португалия, съобщава Daily Mail.

Класацията е изготвена на база на годишния доклад на Post Office Travel Money, който сравнява цената на осем ежедневни туристически артикула в 36 града и курорта по света, за да открие къде британците получават най-много за парите си.

Кошницата със стоки включва тристепенна вечеря за двама с вино, бутилка бира, чаша кафе, слънцезащитен крем и репелент за насекоми.

Силата на паунда спрямо много валути помага за намаляване на разходите на летовниците, установява проучването. Британците ще плащат по-малко, отколкото преди година в половината от изследваните дестинации.

Сривът на турската лира пък е помогнал на първия в класацията Мармарис, където тристепенна вечера за двама с вино струва само 16.02 британски лири (19.09 евро), което му помага да изпревари за първи път Слънчев бряг.

Разликата между двата курорта е по-малко от 10 пенса (12 евроцента), като 37% спад в цените, причинен от слабата лира, прави Мармарис незначително по-евтин при сравнение на осемте артикула, в сравнение със Слънчев бряг.

Въпреки това България може да се окаже по-популярен избор за летовниците тази година, тъй като продажбите на български лев в Post Office Travel Money са изпреварили тези на турска лира с близо 14 процента, сочи проучването, цитирано от Daily Mail.

Пет държави от еврозоната се класират в топ 10, водени от заелия третото място Алгарве. Кейптаун, Южна Африка – най-изгодната дестинация за летовници на дълги разстояния, запазва четвъртото място, а Кипър заема петата позиция, след като регистрира рязък спад в цените от над 15 процента в Пафос. Следва го Коста дел Сол на шесто място.

Следват Момбаса в Кения (7 позиция), Фуншар на португалския остров Мадейра (8 позиция), Слима в Малта (9 позиция) и Орландо в американския щат Флорида (10 позиция), който влиза за първи път в топ 10 в историята на доклада, въпреки че паундът губи позиции спрямо щатския долар през миналата година.

Спад в цените се наблюдава и в други популярни туристически дестинации, като например с над 15% в Корфу (18 място), с 11.8% в Пукет, Тайланд (14 място) и с 6.5% в Дарвин, Австралия (31 място).

На другия край на класацията, Рейкявик заема 36-ото място, като кошницата струва значителните 158.16 паунда, или 188.48 евро.

Популярни дестинации сред британците са ОАЕ и Хърватия, като дирхамът е третата най-продавана чуждестранна валута в Обединеното кралство – след еврото и щатския долар, през миналата година, което подчертава „силното потребителско търсене на Дубай“. Хърватската куна пък отбелязва най-голямо увеличение на продажбите за 2021 г. – от 52 процента.

Докладът на Post Office Travel Money разкрива още, че цените са се повишили във всички изследвани дестинации в Карибите и Централна Америка, с изключение на Тамариндо, Коста Рика (19 място) и Сейнт Джордж, Гренада (24 място).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *