„Соло акт“ фест превзема Габрово през април

Отменен два пъти, поради пандемичната обстановка, Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ ще започне на 2 април 2022 г. в Габрово. Това ще бъде VIII-то издание на фестивала, който има конкурсен характер и ще продължи до 7 април, включително. Организатор на събитието е Драматичен театър „Рачо Стоянов“. То ще се проведе на сцените на габровския театър, Държавен куклен театър – Габрово, зала „Възрждане“ и Спортна зала „Орловец“. Организаторите обещават да представят на публиката най-доброто от моноспектаклите през последните три години.

 

Форумът е наследник на досегашния фестивал на спектаклите с един актьор „BGMOT“. В настоящия му вариант не само името, но и визията са изцяло променени. Познатият символ на събитието – котката, е заменен с образа на петел. Замяната се налага, за да не се обърква с друг популярен габровски символ – карнавалната котка. В новата визия е включено леко намигване към изпълнителското изкуство, част от което е и актьорската професия.

 

Фестивалът на монодрамата се провежда всяка четна година, а това синхронизира настоящото VIII издание с фестивалните традиции на габровския театър. През 2020 г. събитието беше отменено, заради пандемичната обстановка, предизвикана от Ковид-19 и насрочено за следващата година. През 2021 г. „Соло Акт“ отново беше отменен по същите причини, за да се стигне до неговата реална година на провеждане – 2022.

 

Програмата на „Соло Акт 2022“ предлага общо 13 представления, от които 11 гостуващи на габровска сцена. От тях две са чуждестранни – от Украйна и Република Косово. Участниците във фестивала са Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив, Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, Театрална къща „Мим Арт“, Puppet’s Lab, „МаскАрт“ – Пловдив, Николаевският академичен художествен драматичен театър от Украйна, Ментор Зумбераж от Република Косово и домакините от ДТ „Рачо Стоянов“.

 

Какво може да гледа публиката в първите три дни на фестивала? Официалното откриване ще бъде на 2 април от 18.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ с габровския моноспектакъл „Мечтата на Наташа“. Режисьор на постановката е Ана Батева, а в ролята ще видим актрисата от габровската трупа Поля Йорданова. За тази роля тя е отличена с „ИКАР 2021“ в категория „дебют“ и наградата „най-добра актриса“ от XII-я Международен фестивал „МоноАкт“ в Печ, Косово, 2020 г. Представлението се фокусира върху проблемите на младите хора, лишени от родителска грижа, как липсата на любов се отразява на междуличностните им взаимоотношения с другите, за невъзможността им да се реализират пълноценно в живота.

 

Същата вечер, от 19.30 часа на сцената в Спортна зала „Орловец“ ще започне авторският спектакъл на Камен Донев – „Лекция №3: Възгледите на един учител за силата на словото“. Постановката е продукция на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив. Това е третият моноспектакъл от поредицата „Възгледите на един учител“ на Камен Донев. Във фокуса на представлението е силата на словото – неговото съдържание, форма, намерения и видоизменения, как словесността става основополагаща за извисяването на човешкия дух.

 

В неделния 3 април от 12.00 часа започва детският моноспектакъл „Не си търси белята“ на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Постановката е на Държавен куклен театър – Пловдив и е подходяща за деца от 3 до 9 години. Автор е Александър Михайлов, режисьор – Ваня Иванова, с участието на Ивелин Николов. Това е историята за малкото паяче Пипо, което се откъсва от нишката си и преживява много, докато намери приятел – мравката Жоро. Освен тях на сцената ще се появят още много герои от царството на насекомите, както и елфът Игнат.

Същия ден от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър-Габрово ще започне моноспектакълът „Писмо до съветско другаче“. Театрална къща „Мим арт“ представя постановката под режисурата на Николай Гундеров. Ролите се изпълняват от Алексанъдр Валериев. Моноспектакълът е създаден по пиесата „Хористи“ от Николай Гундеров и Димитър Събов. Представление, в което социалистическото минало на Народна република България е анализирано, обмислено и разказано през погледа на комичното и сатиричното. Постановката е отличена с наградата за българска драматургия от Международния фестивал „Нова българска драма” и националната награда за комедия на Студио „Диалог” в Чехия.

 

Вечерта на 3 април от 20.00 часа на сцената на габровския театър ще започне „Полетът на къртицата“. Моноспектакъл на Полина Христова с режисьор Веселка Кунчева. Представлението е на Puppet’s Lab. Според създателите  му това е „обяснение в любов към страховете, които си създаваме. Отглеждаме ги като малки деца, храним ги с душите си, с мечтите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни погълнат“.

 

В понеделник, 4 април организаторите са предвидели два спектакъла. От 18.00 часа започва представлението „Изповед“ в зала „Възраждане“. Това е моноспектакъл на Андрей Карай, с автор и режисьор Сергей Павлюк. Постановката е на Николаевския академичен художествен драматичен театър от Украйна.

В 20.00 часа на сцената на габровския театър започва моноспектакълът на Христо Шопов „Не е за телефон“. Комедия от Лиза Шопова и Елин Рахнев, с режисьор Лиза Шопова. Постановката е на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково. В „Не е за телефон“ всичко се решава по телефона. Персонажът на Христо Шопов е готов да ви осигури всичко, от което се нуждаете. Нищо, че той самият е на кръстопът, живее на лизинг, а любовта му се изплъзва.

 

Цялата програма на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *