Сравняване на банкови такси

Асоциация Активни потребители създаде онлайн инструмент за сравняване на банковите такси.

През последните няколко години търговските банки в България устойчиво повишават банковите такси, които събират от потребителите. Ако сумираме таксите, които плащаме за месец или година, може да се получи значителна сума. Но неизбежни ли са банковите такси? Можем да минимизираме разходите си за банкови такси по няколко начина.

 

Плащане с карта вместо в брой

Много пенсионери изтеглят от банкомат пенсиите си, за което плащат такси, и след това се разплащат за всички разходи в брой. Но внимание! Ако се разплащате с дебитната карта, няма да плащате такси. Разплащането с карти е безплатно за потребителя.

 

Сравнявайте таксите, използвайте най-изгодните!

И все пак в повишените такси има големи различия при отделните услуги. Например, ако теглите пари от банкомат на банката издател на картата може да платите такса от 0,30 лв., а ако банкоматът е на друга банка – 1,50 лв. Или пък, ако теглите 10 пъти по 100 лева, ще платите 10х0,30 лв., а ако изтеглите наведнъж 1000 лева, ще платите само една такса от 0,30 лева.

 

Смяна на банката и прехвърляне на банковата сметка

В случай че таксите събирани от дадена банка ви се сторят неизгодни, можете лесно да прехвърлите сметката си в друга банка. Нашето приложение banki.aktivnipotrebiteli.bg може да ви покаже актуалните такси на банките в сравнителен вид.

 

Разкриване на платежна сметка за основни операции (ПСОО)

По своя характер ПСОО е регулиран продукт с ограничена функционалност и регулирани цени (такси), която по дефиниция следва да е с цена, по-ниска от тази на традиционно предлаганите банкови услуги. Банковите институции са задължени да я предлагат на широкия кръг от потребители, поради което е важно тя да е достъпна за потребителите. Научете повече за ПСОО от нашето проучване.

 

Използвайте пакетни услуги

Много от банките прилагат по-изгодни такси за определени банкови операции на базата на формирането на пакет от включени услуги. Попитайте във вашата банка, какви възможности се предоставят и внимателно преценете, доколко предлаганите условия са изгодни за вас.

 

Посетете приложението за сравняване на банкови такси на адрес banki.aktivnipotrebiteli.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *