Станислав Балабанов: Предложението на „ИТН“ за гуверньор на БНБ ще се разбере в сряда

Законовият срок за конкретните кандидатури за гуверньор на „Българската народна банка“ изтича утре в сряда, така че – утре ще се разбере какво ще е предложението на ИТН за поста. Това заяви депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов, в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той посочи още, че няма напрежение в коалицията относно темата, тъй като предложението за гуверньор на БНТ не е залегнало в коалиционното споразумение и всяка политическа сила има възможност да представи свой кандидат. „Една от големите заявки на това управление още от началото му – подчерта той – беше, когато има конкретна кандидатура за даден пост, да се събират най-добрите предложения и кандидатури, и накрая да бъде избран най-добрият. Така че да видим какви ще са предложенията на другите формации.“

Младият депутат допълни, че ако разглеждаме Любомир Каримански като лице, добило популярност в медиите в последните месеци, основно като експерт – всеки сам може да се убеди в неговите качества. „Г-н Каримански изнесе на гърба си цели два бюджета в предишните краткосрочни парламенти.“ Първия път – при актуализацията на бюджета, когато като председател на бюджетната комисия, Любомир Каримански положи неимоверни усилия в заседанията, които продължаваха до полунощ. „Беше много напрегната ситуация, с която г-н Каримански успя да се справи.“ И втория път – сега с приемането на държавния бюджет, когато Любомир Каримански отново свърши непосилна за конкретните срокове работа.

Балабанов подчерта, че в пленарна зала, по отношение на всепризнати личности – винаги има мнозинство. „А г-н Каримански е такава личност!“ Депутатът допълни, че все пак най-важното нещо, според ИТН, е да спечели най-подготвената и професионална кандидатура, защото позицията говерньор на БНБ е изключително престижна и важна за държавата.

Относно арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, депутатът от ИТН заяви, че Министерството на вътрешните работи не е сбъркало с акцията. „МВР показа за пореден път на българското общество, а може би, за първи път и на Европейската прокуратура, че ние нямаме Българска прокуратура.“ Балабанов със съжаление изрази мнението си, че българската прокуратура, с този главен прокурор, все още продължава да е пазител на престъпното статукво.

Депутатът от „Има такъв народ“ посочи, че в последните дни в медийното пространство се хвърлят всякакви правни процедури, членове и алинеи. „Все неща, които обществото не познава, защото то не е правно подготвено, за да разбере защитата и аргументите на тази прокуратура.“ От друга страна има ясни действия на МВР – поясни той – а има и много причинно-следствени връзки. „Ако върнем предисторията с материалите, с които бяхме запознати преди две години, виждаме ясно, че причинно-следствените връзки водят до един човек, който се укрива в Дубай и който е плащал подкупи на висши държавни служители. А те за сметка на това – са го облагодетелствали да не плаща съответните данъци.“

Балабанов допълни още, че ако върнем предисторията в 44-ото и предишни НС, ще видим и законовия ред на събитията. „Ако се проследи пътя на законодателните промени, инициирани от една конкретна политическа партия, Герб – ще се видят още от причинно-следствените връзки. Говорим за над 500 милиона лева. Това са наши пари, ваши пари, пари на всички.“
Балабанов припомни, че към Европейската прокуратура също има насочени сигнали за злоупотерба и с евросредства, така че акцията на МВР е само едно начало. „Един добър старт. Нека да покажем, че промяната под една или друга форма започва да се случва.“ Това ще е сложен процес – изрази мнението си той – но не трябва да забравяме, че е вероятно скоро и Европейската прокуратура да излезе с позиция и да се окаже, че българската прокуратура ще бъде прескочена в името на върховенството на закона.

„Европейската прокуратура излезе с медийно съобщение, че има сигнали от България, които съдържат “сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители.“

Депутатът от ИТН припомни, че утре в сряда, като първа точка в дневния ред на парламента ще влезе гласуването за закриването на спецправосъдието. „Имаме необходимата воля и мнозинство да превърнем това в закон. И разбира се – на второ четене – да бъдат премахнати! Защото спецзвената в правосъдието бяха създадени в годините от Борисов, Гешев и тяхната клика, за да бъдат бухалки, вместо институции вършещи работа, сподели за финал Станислав Балабанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *