Турхут Исмаил реставрира 12 православни храма и вдигна паметници

Предприемачът е финалист за Balkan Business Awards  2022
Добрите примери с  благотворителни каузи ще бъдат отличени по време на осмото издание на Балканските бизнес награди 2022 съобщават организаторите от агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън.

Златните статуетки ще бъдат връчени на 25.03.2022 г.
Финалист за престижните награди е един мюсюлманин с огромно сърце – предприемачът Турхут Исмаил. Благодарение на неговия неуморен труд 12 православни храма в България вече са напълно реставрирани.
Започва бизнес в далечната 2000 година, когато създава първата си фирма ЕТ „Турхи – Турхут Исмаил“. Първоначално, дейностите на едноличния търговец са насочени в сферата на бързото хранене и ресторантьорството. Последователно се насочва и към земеделието – оранжерийното зеленчукопроизводство и става първия регистриран земеделски производител в община Карнобат. С навлизането на европейските програми в България, ЕТ „Турхи – Турхут Исмаил„ се ориентира и към сферата на туризма с изграждането на семеен хотел „Мадара„ в с. Кошарица, община Несебър.
През 2012 г. фирмата навлиза в сферата на строителството, благодарение на финансовото подпомагане от страна на Държавен фонд „Земеделие„ по Програмата за развитие на селските райони през периода 2007 – 2012 г., а именно за закупуване на нова специализирана строителна техника, благодарение на която фирмата е вече забележима от големите инвеститори в региона.
Днес Турхут Исмаил реставрира полуразрушени християнски храмове в цялата страна и подпомага с дарения Голямата базилика в Плиска. Последното му предизвикателство е почти 140-годишна рухнала църква в Котленския балкан.
Един от първите храмове, които ремонтира, е „Св. св. Кирил и Методий“ в родното му село Искра, до Карнобат. „По това време бях на 37 години. Обичам родното си място и ми е болно като виждам как изглежда сега. Искам то отново да се възроди. Ремонтът на църквата ми отне цяла година. Бързах да я завърша, за да я открием на празника, който се почита в селото – 24 май. Това е най-сложният ми обект. Църквата е построена в 1882 година и беше пълна развалина, в окаяно състояние. Вътре я бяха подпрели с метални пилони, за да не падне. Стенописите бяха заличени напълно. Конструктивно беше много зле, цялата сграда беше нацепена. Затова поех изцяло разноските на проектантите, които изготвиха конструктивно становище, архитектура. После майсторите ми работиха като миньори, укрепваха я метър по метър“, казва строителят. Наскоро Турхут Исмаил завърши реставрацията на една от най-старите църкви у нас – църквата в Жеравна „Св. Николай“. Построена в далечната 1834 г., тя е изписана от зографите Йордан Михайлович от град Елена и Георги и Генчо от Трявна.
Освен, че е добър строител и реставратор, Турхут върви по стъпките на проф. Божидар Димитров, с когото в миналото са били близки приятели.
Днес в негова памет Турхут вдига три паметника, като сам финансира отливките на бюстовете. Два от монументите вече са поставени в карнобатското село Искра и в Созопол, родното място на историка.
Третият паметник ще е в Северна Македония, в Ново село, община Струмица, където професорът приживе помогна да се реставрира голямото ни войнишко гробище.
Най-мащабният бизнес форум на Балканите се организира с  партньорството на  Посолството на Република Косово в България, Посолството на Република България в Прищина, Българска Търговско Промишлена Палата, Българо-Турска Търговско-индустриална Камара, Македонско-Българска Стопанска Камара, Българо-Македонска Търговска Камара, Бизнес Магазин Албания,  Гръцко-руската търговска камара  и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *