Търговците на едра строителна техника у нас отчитат рекорден оборот през 2021 г.

През 2021 г. продажбите на едра строителна техника в България са отбелязали ръст от 25-30%, а при някои компании оборотът се е повишил със 70% спрямо 2020 г., сочат данни на Асоциацията на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ).

Членуващите в асоциацията компании отчитат и повишение на продажбите на строителна и земеделска техника, което варира от 40% до 70%, като през годината са били продадени повече от 600 машини за строителния и земеделския сектор и за минната и добивната индустрия в страната, показва анкета сред членовете на асоциацията.

Фактори като ръста на новото строителство през последните години и развитието на земеделския сектор, движено от субсидии и/или финансиране от ЕС, инвестициите на земеделските стопани и благоприятната конюнктура, са повлияли положително на продажбите на едра строителна и земеделска техника. В резултат на това оборотът на компаниите е достигнал рекорд от над 250 млн. лева през 2021 г., отчитат от АТЕСТ.

„Инжконсулт“ е отбелязала 70% ръст на оборота до повече от 10 млн. лева. Най-голямо е повишението на продажбите на челни товарачи, където се отчита ръст от 40% спрямо 2020 г. „Мегатрон“ също отчита рекордна година с общ оборот от близо 220 млн. лева и продадени 400 строителни, земеделски, индустриални и горски машини за около 60 млн. лева. Компанията отбелязва и рекордни продажби на земеделска техника

През изминалата година „Евро Солюшънс“ е реализирала продажби за 6 млн. лева, благодарение на доставката на 20 специализирани тежки машини за минната индустрия и за инфраструктурното строителство и на земеделска техника. „Алки-Л“ също отчита ръст на търсенето и продажбите на специализирана техника в областта на дълбочинното фундиране и на машини за работа в тунели. Оборотът на „Си Ем Ел“ е нараснал с над 30% спрямо 2020 г., а продажбите на строителна техника са с ръст от над 20%. Изминалата 2021 г. е била успешна и за „Прайм Технолоджис“.

Въпреки трудните последни две години секторът на търговия с едра строителна и земеделска техника бележи значителни ръстове, движени от развитието на строителството и на земеделието в България. Водещите търговци у нас прогнозират, че тази тенденция ще се запази и през 2022 г. и очакват ръстове от около 10%.

Следващата седмица за първи път в София ще се проведе изложението АТЕСТ Експо, което до миналата година беше част от Международен панаир Пловдив. От 2022 г. то ще се провежда в рамките на Архитектурно-строителна седмица, която продължава от 30 март до 2 април в Интер Експо Център.

В изложението ще участват всички членове на асоциацията, които са най-големите вносители на едра строителна и земеделска техника в България. Те осъществяват над 80% от продажбите на нова механизация у нас.

В рамките на изложението ще бъдат представени най-новите високотехнологични и иновативни модели строителна и земеделска техника от водещи световни производители.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *