Украинската постановка „Изповед“ от „Соло акт“ фест в помощ на бежанците

„Николаевският академичен художествен драматичен театър“ ще бъде специален участник в VIII-то издание на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово. Украинското гостуване с постановката „Изповед“ е планувано през 2021 г. Представлението ще се състои на 4 април от 18.00 часа в зала „Възраждане“ на видеозапис с осигурен превод чрез субтитри. То няма да бъде включено в конкурсната програма на фестивала.

 

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ организира благотворителна акция в помощ на бежанците от Николаевския театър, намерили убежище в Габрово. Това са общо 12 жени и 9 деца, от които четири възрастни жени. Бежанците са актриси и служители от Николаевския драматичен театър. Между тях са съпругата и детето на Андрей Карай, който изпълнява главната роля в „Изповед“. Преди началото на спектакъла те ще отправят кратък музикален поздрав към публиката.

 

Всички средства от продажбата на билети за „Изповед“ ще им бъдат предадени. По време на събитието организаторите ще разположат урна, в която допълнително ще се събират средства. Всеки от зрителите може да подкрепи бежанците от Николаевския театър със сума по своя преценка и желание. От габровския театър пускат в продажба специален билет за подкрепа на същата група бежанци. Той ще е на стойността на билета за представлението „Изповед“, но ще бъде без ред и място, в случай, че има желаещи да подкрепят актрисите от Николаев, но нямат възможност да присъстват на събитието. Билетът за подкрепа на бежанците от Николаевския театър е различен от билета за цялостна подкрепа на фестивала, въведен от организаторите.

 

„Изповед“ е моноспектакъл на Андрей Карай, с автор и режисьор Сергей Павлюк. Художник на постановката е Олена Рикусова. Участие в сценографията има и режисьорът. Негово е също музикалното оформление на представлението. Помощник-режисьор е Марина Аркавенко.

 

Авторите на постановката я определят с библейския цитат: „Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.“ (1 Коринтяни 13: 4-7).

 

Актьорът и режисьор Андрей Карай завършва Одеското театрално художествено училище през 2008 г. Оттогава е актьор в трупата на Николаевския драматичен театър. Има зад гърба си многобройни роли от класически и съвременни пиеси. През 2009 г. участва в Международната лятна театрална школа STD RF в Москва. Като режисьор създава постановките „Веселото семейство на фонтаните“, „Рейвънскрофт Естейт” (съвместно с Павел Гатилов), „Каменно цвете” (съвместно с А. Вербец),  „Приключението на Карлсон”, „12 месеца”, „Бременски чудеса“ (по приказката на братя Грим). През 2018 г. завършва Киевския университет за култура и изкуства.

 

Цялата програма на фестивала може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *