Челопеч се превърна в Балкански рай за инвеститорите

Общината е претендент за  Balkan Business Awards  2022
 

С добрата си пътна и комуникационна инфраструктура като част от Европейския съюз и с минимизиране на регулационните режими и административните тежести към бизнеса, община Челопеч е сред примерите за местна власт, която работи в подкрепа на инвестициите и развитието на икономиката в региона, сочи журито на осмото издание на  Балканските бизнес награди 2022.

Церемонията  Balkan Business Awards  2022 ,  организирана от агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън,    ще се състои на  25.03.2022 г. в 5-звездния СПА хотел Регнум в Банско.
През територията на община Челопеч, която   съгласно българското законодателство е с автономно административно управление и самостоятелни правила на управление,    преминават транспортни коридори, осигуряващи връзки с всички точки на страната. Първокласен път и железопътна линия свързват столицата и черноморския пристанищен град Бургас. Отстоянието до София е 70 км., а до Бургас – 311 км.. Общината има пътни връзки с основните транспортни коридори на България – автомагистрали „Хемус“ и „Тракия“.
Районът на Челопеч е силно индустриализиран в сферата на рудодобива и преработката на цветни метали. На територията й развиват дейност предприятието за добив на медно-златни руди „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД – собственост на канадската компания „Дънди Прешъс Металс“. В близост са предприятие за добив и първична преработка на медно-профилни златосъдържащи руди „Елаците Мед“ АД – собственост на българската компания „Геотехмин“ АД; компания за открит добив и обогатяване на медни руди „Асарел Медет“ АД със собственик австрийска фирма; рафинерия за преработка и добив на мед и злато „Аурубис“ АД със собственик – германската компания „Аурубис“.

Според ръководството на общината най-важна е стратегията за привличане на външни инвеститори. Законово е оформен пакет от привилегии и услуги за чуждестранните инвеститори, включващи:
– съкратени срокове за административно обслужване;
– индивидуално административно обслужване;
– финансово подпомагане за изграждане на елементи от техническата инфраструктура;
– облекчен данъчен режим при внасяне на машини и оборудване в страната;
– възможност за закупуване на по-ниски цени от пазарните на парцели и терени необходими за реализация на инвестиции.
Отделно от инициативата на държавата, общината разработва допълнителен пакет от стимули за чуждестранните инвеститори. При заявен инвестиционен интерес, местната власт се ангажира с осигуряване на подходящ терен, изграждайки необходимата комуникационна и транспортна инфраструктура. При необходимост общината  се ангажира с подсигуряване на пакет от мерки, предвиждащи привличане на работна ръка и осигуряване на преквалификация, съгласно нуждите на инвеститора. Ръководството на администрацията в Челопеч осигурява на всеки инвеститор административна подкрепа, изразяваща се основно в съкратени срокове на всички административни процедури, които зависят от общината. Предлага и работа в екип, като осигурява административен капацитет при подготовката на документи за получаване на съответните разрешителни, съгласно регулаторните режими, действащи в България.
Средният и дребен бизнес в района е специализиран основно в осигуряване на обслужващите дейности на индустриалните предприятия.
Челопеч е с население от около 2000 жители. В категорията на малките общини в България, по отношение на качество на изградената инфраструктура, административното обслужване, административното управление на общинските ресурси и удобствата за живеене, Челопеч е на челните места в България.
Общината е разположена в планинска котловина с изключително красива природа, осигуряваща незабравими гледки и пейзажи. Административното ръководство е разработило и реализира редица проекти, осигуряващи възможност за туризъм. Организирането на международни фестивали, показващи националните традиции на страни от целия свят, осигуряват голям туристически интерес към района.
Община Челопеч е част от България – страна членка на Европейския съюз, и с едно от най-ниските нива на работна заплата,  което е още един аргумент за успешна инвестиция. 

Най-мащабният бизнес форум на Балканите се организира с   партньорството на  Посолството на Република България в Прищина, Българската Търговско Промишлена Палата, Българо-Турската Търговско-индустриална Камара, Македонско-Българската Стопанска Камара, Българо-Македонската Търговска Камара, Бизнес Магазин Албания  и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *