Честит 8 март, скъпи дами!

Честит празник, скъпи дами! Всяка година на 8 март отбелязваме международния Ден на жената!

Ден, в който отдаваме почит и признание на жените, майките, съпругите за техните заслуги във всяка една сфера от живота ни – .всички значими обществени, икономически и политическите и обществените постижения на нежния пол.

История на празника

Всичко започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд.

В началото за Национален ден на жената се е считала датата 28 февруари, провъзгласена за такава през 1909 г. Американската социалистическа партия. Година по-късно На 27 август в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. Така за първи път Международният ден на жената се чества през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия.

От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Официално през 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените.

8 март в България

В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според някои българи Благовещение (25 март) е християнският празник на майката и жената. Първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *