Шефът на комисията по борсите и тържищата: Запасяването с храни е ненужно

Храните ще продължат да поскъпват, но запасяването не е решение, а инфлационен фактор. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред „България он ер“. Той коментира темата в контекста на войната в Украйна, която оказа сериозен ефект върху увеличението на цените на храни, основни стоки и горива.
„Абсолютно никой не трябва да се презапасява, ненужно и нерационално действие. Вярно, има много страх в пазара, има доста негативни очаквания, напрегнат пазар. Има война, която създава тотална нестабилност, най-вече в региона. Но запасяването никога не е довело до нещо полезно, най-малкото е инфлационен фактор. Допълнително повдига цените“, каза той. По думите му презапасяването в един момент може да доведе и до изхвърляне на храна.
„Абсолютно всички храни поскъпват и това ще продължи. Няма как да видим постоянни равнища. Ние имаме плавни тенденции, а те са заради мощната конкурентна среда. В Европа има наличие на храни от абсолютно всичко. Имаме едни от най-добрите зърнени сектори в Европа. Чакаме и нова реколта, която е със супер параметри. А към дадения момент не се налага да спираме износа на зърно. Но трябват и мерки, които да осигурят наличието на зърно за гражданите на страната ни“, допълни Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *