Ще остане ли България без АЕЦ след 2029г.?

През 2027 година изтича екслоатационният срок на 5 реактор на АЕЦ Козлодуй, а през 2029 г.на 6-ти. Евентуалното удължаване с още 10 години зависи единствено и само от Русия. Това ще бъде второто удължаване. Руската страна, през 2017 и 2019г., вече увеличи един път работата на реакторите с 10г. Тогава отношенията между двете държави бяха много добри. Малко преди това, през 2016г., България плати 601 млн.евро по Арбитражното споразумение с „Росатом „за двата реактора в Белене. По това време течаха и преговорите с Газпром за удължаване на газопровода Турски поток до Сърбия и Унгария.

Сега ситуацията е съвсем различна. Отношенията  между България и Русия са в точката на замръзване. Ние вече сме „неприятелска “ страна, което означава, че с Русия сме врагове. Колко време ще продължи това положение никой не може да каже. Както се вижда руската политика е абсолютно непредсказуема. Дали от „Росатом „ще са склонни да удължат експлоатацията на реакторите в АЕЦ Козлодуй въобще не е ясно. Проблеми по всяка вероятност ще има и с презареждането със свежо ядрено гориво за 5 и 6 реактор поради санкциите, които Европа налага на Русия. Така че бъдещето на АЕЦ Козлодуй е изключително несигурно.

Проблеми има и по въпроса, как България ще развива ядрената си енергетика и ще намали зависимостта от Русия.

В Четворната коалиция по този въпрос има диаметрално противоречие. БСП и Нинова твърдо  искат да се строи АЕЦ Белене.

По темата сериозна разправия има в Продължаваме промяната.Докато Асен Василев търси инвеститор за 7 реактор на Козлодуй в Съединените щати и преговаря с „Уестингхаус“, Кирил Петков е категорично против въобще да развиваме ядрена енергетика. Към него се присъедини и министърът на екологията Борислав Сандов. Той иска България да изгражда ветропаркове в акваторията на Черно море и фотоволтаични централи. Кой ще надделее в тази вътрешно коалиционна битка е неизвестно.

Европейската комисия прие ,че ядрената енергиа е зелена. Това решение напълно устройва България, защото увеличава възможноста на страната да има енергийна сигурност и независимост. Но това може да се случи само при бързи и решителни действия, и консенсус в Коалицията. Но такъв нещо към днешна дата като че ли няма. Затова е реална опастноста страната ни след 2029 година да остане без атомна централа. Подобно недалновидно  решения видяхме преди 15 години, когато  България, само за няколко години, сама затвори  четири реактора в АЕЦ Козлодуй. И вместо да имаме работещи реактори, цялото оборудване се разграби и продаде  за скраб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *