„Белградска трилогия“ в търсене на щастието

Най-новият спектакъл от репертоара на габровския драматичен театър е „Белградска трилогия“ на режисьорката Ана Батева. Премиерата му ще бъде на 14 март 2022 г. от 19.00 часа на голяма сцена в Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Предвидена е втора премиерна дата на 15 март, от 19.00 часа, на сцената на театъра.

 

Постановката е създадена по едноименната пиеса на сръбската писателка и драматург Биляна Сръблянович в превод на Ана Батева. Участват актьорите от габровската трупа: Светослав Славчев, Димо Димов, Петко Койчев, Адриана Димова, Таня Йоргова, Поля Йорданова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев, Любомира Башева и Марио Василев. В постановъчния екип влизат: Гергана Лазарова – Рънкъл – сценография и костюми, Стефан Здравески – музика, Христо Христов – плакат и дизайн и Валери Радев – помощник-режисьор.

 

Режисьорският поглед на Батева се фокусира върху темите за младите хора, възможностите им за реализация в родната страна, емиграцията и какво ги подбужда да търсят щастието си навън. Изследвана е психологията на емигранта, раздвоеното му чувство за родно и принадлежността към новата държава, чувството на безнадеждност и носталгията по дома, липсата на личностна удовлетвореност за постигнат успех.

 

„Белградска трилогия“ ще ви накара да се запитате какво е да си роден на Балканите? Орисия, съдба или борба да оцелееш на кръстопът между изтока и запада? Преследване на красивата и подредена като коледна картичка „чужда“ действителност и бягство от непредсказуемата избухливост на мрачното „наше“ ежедневие. И там в далечното чуждо, осъзнаваме с болка, смях и тъга, че това, което най-много ни липсва, е това, от което сме избягали – от собствения си живот.

 

Определят авторката на пиесата Биляна Сръблянович като една от жените на столетието според класация на сп. „Нюзуик“ от 2001 г. Тя завършва драматургия във Факултета по драматични изкуства в Белград, където работи като асистент на проф. Филип Давид. По-късно става професор в същия факултет. Пише първата си пиеса „Белградска трилогия“ през 1995 г. Следват пиесите: „Семейни игри“,  „Супермаркет“, „Америка, част втора“, „Скакалци“, „Този гроб е твърде малък за мен“. Преведени са на близо 20 езика и се играят в над 50 театри по света.

 

Публиката може да гледа най-новата габровска постановка освен на премиерните дати, също и на 28 март от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *