МАЯ МАНОЛОВА ЗА 100 ДНИ УПРАВЛЕНИЕ: ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ РАЗМИНА ОТ ДНЕВНИЯ РЕД НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

Резултатите от арестите в ГЕРБ са на път да занулят 3 години битка срещу модела Борисов

Правителството да даде 1,1 млрд. лв. за подкрепа на хората в нужда вместо за огромна схема със зърното

Резултатите от трите ареста на Борисов и представители на ГЕРБ са на път да занулят 3 години битка срещу модела Борисов и да попарят надеждата и очакванията на хиляди хора от площадите. Това започна реанимация на ГЕРБ даде възможност на ГЕРБ да започне настъпление и го върнаха обратно в политическата игра. Не разбирам какво са очаквали управляващите – за една нощ Гешев да прибере чадъра, който е опънал над бившите управляващи? На Борисов адвокат не му трябва като има Гешев за главен прокурор.

Това заяви Мая Манолова, председател на гражданската платформа Изправи се.БГ за предаването „Денят започва“ по БНТ. Тя отчете, че по темата съдебна реформа правителството не е направило практически нищо. За 100 дни още не са минали в зала закона за спецсъдилищата. А в предния парламент само 3 дни не стигнаха, за да се закрият спецсъдилищата окончателно. Законът за КОНПИ още го няма в парламента. В мерките с графа неотложно и спешно в програмата си управляващите са записали и смяна на инспектората на ВСС и членовете на ВСС. Нищо от това не е направено. Как очакват изведнъж прокуратурата да спре да адвокатства на Борисов и ГЕРБ.

Мая Манолова отчете, че Кирил Петков и правителството загубиха и информационната война по казуса с ареста на експремиера. Ако имаха нови и безспорни доказателства трябваше да намерят начин да информират обществеността какви са обвиненията, за какви престъпления, някакви факти и нови доказателства. Безспорно е, че има такива като доклада на АДФИ за щетата в бюджета от 555 млн. лв. Наистина колосално число. Това само по себе си е основание да започне производство поне за безстопанственост и неупражнен контрол по отношение на бившия финансов министър.

Ако през следващите дни цялото искане за задържане и за привличане като обвиняем не бъде подплатено със сериозни доказателства ще постави под съмнение цялата възможност на правителството ефективно да се борят с корупцията.

Лидерът на Изправи се.БГ припомни, че от комисията по ревизията изпратиха над 40 сигнала със сериозни нарушения: от Автомагистрали, свлачищата и срутищата, язовирите, далаверите с в енергетиката… По аферата с Автомагистрали имаше най-голямо развитие. В комисията за първи път се заяви ясно, че това са незаконни договори, публиката знае, че там има и събрани доказателства и за това как са преваждани авансови суми, как са насочвани към кухи фирми на маргинализирани лица и е теглени в кеш в чували – десетки милиони левове. Но и там разследването изглежда, че е на трупчета – смята Манолова.

Според нея 100 дни след началото на кабинета неоснователно се забави темпото за осъществяване на съдебната реформа и това е голяма критика към правителството. Това е един от големите препъни камъни в правителството. Хората от площадите искаха две оставки – на Борисов и Гешев, докато не ги постигнат на какво разчитат? – метафорично попита Манолова и продължи:

„Ако правителството изпусне инициативата, статуквото ще я поеме. Какво друго освен реванш и контранастъпление е изявлението, че премиерът ще бъде подведен под отговорност. ГЕРБ са в контраатака, те поеха курс на вдигане на техните хора и това се случи заради недобре организираните действия на правителството.“

 

Запитана за оценка на 100-те дни управление на кабинета Манолова заяви: Аз не съм критикът на това правителство. Не се съмнявам, че Кирил Петков и Асен Василев имат добри намерения, но за съжаление правителството демонстрира безпомощност в кризите, които буквално заливат българските граждани. Виждаме отсъствие от реалните проблеми на хората. Правителството се размина от дневния ред на българския народ.

Не показват способност да се справят с кризите – икономическа, ценова, социална, енергийна, здравна, бежанска, война. Хората искат резултати. Сега по-малко от всичко ни трябва да прибавим и политическа криза. Така че хората наистина искат това правителство да се справи, но оценката на стотния ден не е оптимистична.

Социалната политика на това правителство е провал. – беше категорична Мая Манолова. По нейни думи хората са смазани. Те са притеснени от ръста на цените, от инфлацията. И социалният стълб, за който отговорна беше партията на Нинова, на практика отсъства. България е единствената държава, която не направи абсолютно нищо в подкрепа на своите граждани. Нито беше свалено ДДС върху основните храни, лекарствата или битовите сметки. Няма свалено ДДС и акциз върху тока и горивата. У нас единствено няма таван върху цената на тока и газа. Румъния определи таван на тези цени, а Гърция дава 1,1 млрд. евро за пряка финансова подкрепа на своите граждани.

Лидерът на Изправи се.БГ посъветва премиера Кирил Петков като си говори ежеседмично с гръцкия министър-председател, да го попита как успя да отдели 1,1 млрд. евро и да даде по 200€ на пенсионерите, на неосигурените възрастни хора, на хората с увреждания, да вдигне с 50% детските, да доплаща първите 60 литра гориво, които ползват гръцките семейства, които живеят с доходи под 5000лв. на човек на месец.

На въпрос за действията на Корнелия Нинова в социалната сфера лидерът на Изправи се.БГ отговори, че хората очакват не пропаганда, а действия и резултати. Една от най-сериозните грешки на това управление е парцелирането на властта и феодализирането на министерствата. Те се управляват не от отделните партии, а от приятелски кръгове не на партиите, а на техните лидери. Естествено е, че когато пропагандата е на преден план, че тя нито ще реши проблемите, нито ще напълни хладилниците на обикновените хора. С пропаганда не се управлява.

Мая Манолова продължи, че разломите в коалицията имат откровено лобистки характер. Гърция намери 1,1 млрд. евро, за да подкрепи пряко финансово своите граждани, а у нас даваме 1,1 млрд. лв, с които да се „бори“ за продоволствената сигурност на българските граждани. Зад тази „интервенция“ прозира огромна схема. В момента в, който обявиха, че ще купят 1,5 млн. тона зърно, сега се разбира, че ще бъдат даже 2 млн. тона, цените отлетяха нагоре. Сделките на стоковата борса спряха, цените се качиха. Никой вече няма да продава на цените, които бяха допреди месец, а ще има повишаване на тези цени със 100лв. Или това са 200 млн. лв за 2 тона зърно.

Самата идея за тази операция да се осъществява от малко държавно дружество много наподобява на схемите на Борисов като си спомним държавните бензиностанции, Монтажи, ДКК, ВиК холдинга или Автомагистрали – заяви Манолова и уточни, че схемата с изкупуването на зърното е, че то ще се прави през Софийската стокова борса, така че да бъде максимално завишена. Когато купуваш точно преди новата реколта, на такива завишени цени, след това, ако решиш да продаваш, ще загубиш половината от тези цени. Въпросът със складовете – минималната цена на тон е 5лв на месец или за 1,5 млн. тона са 90 млн. лв за година.

Някои търговци вече са се приготвили за тази операция като са купили 600 хил. тона зърно или за един от известните клиенти на комисията по ревизия се говори, че се готви чрез въвеждането на форс мажор да си прекрати сключени договори за под 500 лв и да реализира продажби на стоковата борса за 100-150лв отгоре.

Лидерът на Изправи се.БГ призова с този 1,1 млрд. лв. да бъдат подкрепени българските домакинства, които имат нужда. Само България не го е направила. На този фон „естествено е, че няма как да дам добра оценка на социалната дейност на кабинета“ – обобщи Манолова.

 

Като възможни алтернативи за подкрепа на обикновените хора Мая Манолова посочи въвеждането на необлагаем минимум, тъй като работещите бедни са най-ударените от кризата. Парламентът можеше да свали ДДС върху хранителните стоки и продуктите от малката потребителска кошница. Можеха да сложат таван върху тези цени. Има и решения за гарантиране на продоволствената сигурност. Те ги предлагат и от бранша като например да подходят към зърното, както към резервите от горива – всички търговци да осигурят по 15-20% резерв и държавата да плаща само съхраняването на склад, а не държавата да даде 1,1 млрд. лв. жизнено нужни за подкрепа на семействата, да реализира колосални загуби от продажбата на зърно и да се облагодетелства един близък кръг от хора близки до бившето управление. Ние ги разследвахме в комисията по ревизия, сега се оказа, че са близки и до новата власт – заяви Манолова.

 

На въпрос за нуждата от нов социален проект Манолова заяви, че хората искат истинска социална алтернатива, която да включва обединение между социално ангажирани личности и организации. Изправи се.БГ е просто част от този процес и тази платформа.

Там ще бъдат хора с биография, които са се борили за социални каузи. Ще има и нови лица, но не такива, за които нищо не знаем и които не са застанали и зад една кауза през живота си с каквито са пълни етажите на властта сега. Това са социално ориентирани и разпознаваеми хора.

„В добра комуникация сме със Стефан Янев и с неговия екип, подкрепихме го и сега, когато беше отстранен от поста министър на отбраната. Подкрепяли сме го и като служебен премиер, но социалната алтернатива ще има други лица. Естествено ние ще си сътрудничим, ще работим заедно, защото гледаме в една посока.“ – заяви Манолова за отношенията с бившия служебен премиер Янев.

Тя заяви, че в момента според резултатите и законопроектите не може да каже, че Продължаваме промяната демонстрират социална ангажираност. Те заявиха десни инструменти за постигане на леви цели, но 100 дни по-късно нямаме постигнати леви цели.

Въпреки това хората не искат към кризите да се добави и политическа. Тя посъветва управляващите да погледнат какво правят останалите европейски държави, както и предложенията на гражданската платформа. Нека социалната политика, левите цели да излязат на преден план.

Не е честно с действията си правителството да помпа инфлацията. Те си пълнят хазната, но това води до каскадни фалити за бизнеса. 100 дни не намериха начин да овладеят цената на тока, която е основна причина за инфлацията. Това увеличава всички цени и прави неконкурентоспособна продукцията на всички фирми – завърши Мая Манолова.

 

Цялото интервю на Мая Манолова можете да видите тук