Отбелязваме Световния ден на водата 22 март и 20 години от създаването на ДБУВ

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, който тази година съвпада с 20-ата годишнина от създаването на дирекциите за басейново управление на водите в България. Празникът ще премине под мотото „Подземни води – да направим невидимото видимо“.

Четирите басейнови дирекции на територията на страната провеждат информационна кампания за опазването на подземните води, съвместно с Изпълнителната агенция по околната среда и водите и регионалните инспекции по околната среда и водите. С кампанията се поставя началото на отбелязването на 20 години от създаването на дирекциите, което ще продължи през цялата 2022 г. с поредица от събития, посветени на юбилея.

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ще се присъедини за честването към екипа на Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен. Той ще открие екологична дискусия в Белене на 22 март, от 15:30 часа, в дирекцията на Природен парк „Персина“.

Заместник-министърът на околната среда и водите Мария Ачкова ще бъде гост на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград. Тържественото честване ще се проведе в  зала “22 септември” в сградата на Община Благоевград, на 22 март, от 11:00 часа.

Световният ден на водата ежегодно се отбелязва от ООН от 1993 г. насам с фокус върху значението на сладководните води. Инициативата се координира от  механизма на ООН за достъп до вода и насочва вниманието към 2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Основен акцент на Световния ден на водата е да се подпомогне постигането на цел 6 за устойчиво развитие на ООН: чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 г.

Темата за 2022 г. поставя акцент върху стойността на подземните води и какво означават те за хората. Почти цялата сладка вода в света е подземна вода, поддържаща доставките на питейна вода, канализационните системи, земеделието, промишлеността и екосистемите. На много места човешката дейност прекомерно използва и замърсява подземните води. На други места просто не знаем колко вода има под земята.

Подземните води са невидими, но въздействието им е видимо навсякъде. Извън погледа ни, под краката ни, подземните води са скрито съкровище, което обогатява живота ни. В най-сухите части на света това може да е единствената вода, която хората имат. Проучването, опазването и устойчивото използване на подземните води е от основно значение за оцеляването и адаптирането към изменението на климата.

Подробна информация за инициативите на регионалните поделения на МОСВ на територията на цялата страна е публикувана в раздел “Национални новини” на интернет страницата на министерството.

 

Подробна информация за инициативите на регионалните поделения на МОСВ на територията на страната

Повече за  Световния ден на водата под мотото „Подземни води – да направим невидимото видимо“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *