Първата пощенска картичка в България е издадена в Пловдив

Днешната дата 25 март е официално обявена за Ден на пощенската картичка.

Въпреки че днес почти никой не праща традиционните пощенски картички, любовта към тях все още жива. Дори и днес пощенската картичка е най-продаваният музеен сувенир в световен мащаб.

Въведена в активна употреба след 1869 г. като бърз и надежден начин за изпращане на кратки съобщения, пощенската картичка бързо се развива отвъд практическото й предназначение, за да се превърне в универсалния сувенир, който озарява пощенските кутии и лични колекции.

Историята на пощенските картички е свързана с пощенските съобщения и фотографията. Родно място на картичките се смята Австро-Унгария, а годината е 1869. Измислени са тридесет години след изобретяването на фотографската снимка от Дагер. Инициативата за създаването на пощенските картички е на преподавателя във Военната академия Емануел Ферман.

Тази нова за времето си пощенска услуга започнала бързо да се разпространява в Англия, Германия и Швейцария.

Изпращането на пощенски картички и тяхното събиране като хоби е добре познато на българската общественост още от края на XIX век. Първото земеделско и промишлено изложение в Пловдив, организирано през 1892 г. става повод за издаването на първата българска пощенска картичка. За по-малко от десетилетие от това събитие, печатането на пощенски картички в България се масовизира, благодарение на приетия през 1897 г. Закон за пощите, който дава разрешение държавни институции и частни лица да издават свои картички за разнообразни цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *