10 години Атон в рисунки и фотографии

Изложбата „10 години Атон в рисунки и фотографии“ на Андрей Янев и Мирослав Дачев ще бъде открита на 23 март от 18 ч. в галерия „Средец“ на Министерството на културата (продължава до 8 април). Експозицията с куратор проф. Аксиния Джурова е съпътствана от представяне на едноименния албум „Атон в рисунки и фотографии“.

„Тези фотографии и рисунки неминуемо те карат да притихнеш, за да усетиш вечността, да уловиш прашинките от глина, с която Бог е заченал човека, нещо, което пожелавам на всеки, който се запознае със създаденото от Мирослав Дачев и Андрей Янев“, пише за изложбата проф. Джурова.

След почти десетгодишни поклоннически и изследователски пътувания до Атон, през 2012 г. Мирослав Дачев и Андрей Янев решават да реализират поредица от съвместни изложби, посветени на Света Гора. Така се ражда проектът „Атон в рисунки и фотографии“ – заглавие, което ясно изразява техниките на показване и диалога между двамата автори. Началото е през септември 2012 г. в Бургас. Следват на два пъти изложби в София, Тутракан, Гоце Делчев, Враца, Троянския манастир, Видин, Златоград. Всяка следваща изложба включва и непоказвани до момента фотографии и рисунки.

И така до днес, когато през 2022 г. предстоят няколко юбилейни изложби в София, Пловдив, Бургас и Гоце Делчев. Зад видимия десетгодишен юбилей на „Атон в рисунки и фотографии“ се крие още един – десет години от създаването на Центъра за семиотични и културни изследвания. Център, на който Мирослав Дачев и Андрей Янев, заедно с група съмишленици, са учредители; Център, който от 2012 г. до днес осъществява всеки техен досег до Света Гора.

Фотографиите и рисунките са плод на над 50 експедиции до Света Гора с различна продължителност (някои до седмица, други – за по-дълго), всяка година в рамките на две десетилетия. Това означава многократно присъствие във всички светогорски манастири и в голяма част от скитовете и келиите на монашеската република. Това означава и усещане за Света Гора, доближаване до истинската й същност. Затова подбираните творби в поредицата от изложби през годините не просто показват, а изразяват: вътрешното усещане за Атон, което сетивата им са уловили и изградили в този над едногодишен престой там, съчетал поклонничеството с творческия и изследователския импулс.

Зад силуетите на светите обители, застинали на повърхността на част от рисунките и фотографиите, за тях се крият не географски, а духовни територии. Там протича ежедневието на Света Гора, там протича и литургичното време – към тези два различни ритъма, а всъщност – един и същ, са насочени немалка част от рисунките и фотографиите. В този смисъл изложбите винаги са разкривали и жанрови ситуации от живота на монасите в Света Гора – видимо в портретните и репортажните фотографии от литии, литургии и поклонения, невидимо зад притулените стени на келията „Достойно ест“, скита „Свети Андрей“, или зад гордите осанки на манастирите „Великата Лавра“, „Ватопед“, „Пантократор“, „Симонопетра“ и „Зограф“.

Рисунките и фотографиите от изложбите през годините са обединени в албум, който ще бъде прeдставен по време на юбилейната изложба в София в галерия „Средец“ на Министерството на културата.

Посланието е, че Центърът за културни и семиотични изследвания се опитва не просто да запознае със Света Гора – Атон, а да подготви зрителя за лично духовно общуване с нейните необятни и съкровени пространства. Доколкото всяка поредна изложба е покана за пътуване, по време на което сетивата могат да усетят и общуват с този дух, този албум е картография на техните духовни пътувания през годините, към които всеки може да стане съпричастен. Атон не е в рисунките и фотографиите, но стаен зад тях, той може да бъде потърсен, открит и превърнат в част от нашето търсещо спасение „аз“. В усилни дни като тези, в които живеем, все повече имаме нужда от това духовно себепознание и спасение.

АНДРЕЙ ЯНЕВ е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.

МИРОСЛАВ ДАЧЕВ е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и член-кореспондент на БАН. Автор е на осем тома от поредица „Атониада“, която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *