Агнешко, козунаци, яйца – БАБХ проверява активно

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните започнаха засилени проверки преди Великден за качеството на храните.
В момента акцент на проверките са агнешкото месо, козунаците, яйцата, традиционните храни, които се търсят за тези пролетни празници, посочи пред Bulgaria ON AIR Галя Викьова, началник-отдел „Контрол на храните“ ОДБХ.

„Освен българско, има агнешко месо от Нова Зеландия и Испания. Тази година има изискване да има 2 печата върху агнешкото месо – синият печат е за агнешко, произведено в България, а червеният е за животни, отгледани в друга държава, но заклани у нас“, обясни Викьова.

Козунаците са традиционен продукт по празниците. „Потребителите трябва внимателно да прочитат етикетите. Ние следим дали всички съставки са посочени правилно и дали се съхраняват правилно“, добави Бистра Иванова, началник-отдел ОДБХ.

„Яйцата трябва да носят нужните данни на производителя. Няма нищо, което да притеснява потребителите. Срокът на годността им е 28 дни от датата на снасяне“, обясни тя. Засега нарушения не са открити.

По публикацията работи: Анисия Иванова

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/04/18/agneshko-kozunaci-iaica-babh-proveriava-aktivno.408001

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *