Андрей Гюров: Не се готвим за предсрочни избори

На този етап не се готвим за предсрочни избори, заяви пред БНР председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, който оттегли кандидатурата си за управител на БНБ.

„За нас политиката не е самоцел. Ние не гоним електорална подкрепа и години оставане във властта, гоним реформите, които сме заявили, че искаме да постигнем. Ще продължаваме да отстояваме нашите идеи независимо от електоралната подкрепа. Но правилният път ще отнеме време“, коментира той по БНР.

„Трябва ни стабилност и хоризонт, за да проведем реформите, които сме заявили, че искаме да постигнем. Нашата задача е да стартираме една реформа, която е необратима“, добави той.

Гюров обясни, че създаването на партия „Продължаваме промяната“ е възможност да се приобщи гражданското общество и да му се даде сила за промяна.

Андрей Гюров коментира ескалиралите различия в управляващата коалиция. За него е нормално в една коалиция да има различни мнения за приоритетите пред различните регулатори. „За нас работата на регулаторите в полза на обществото е абсолютен приоритет. В това сме доста единни. … Следващата стъпка, по която работим, е един работещ механизъм за вземане на решение, когато има различни възгледи вътре в коалицията. Направили сме предложение към коалиционните ни партньори. … Да имаме механизъм и да издигаме единни кандидатури за органите, които се избират от Народното събрание“, каза Гюров.

Той подчерта, че в момента коалицията няма компромисна обща фигура за кандидат за управител на Българската народна банка.

„И в коалицията, и в експертните среди желанието е тази фигура да бъде извън парламентарните групи, за да се премахне всякакво съмнение за политическа обвързаност. Това ще бъде едно условие. … Моята позиция като председател на ПГ на ПП повдига въпроси относно политизирането на тази позиция, което не би било в интерес на регулатора. На този етап не мисля, че това е един от работещите варианти. Въпрос на обсъждане и дискусия“, отбеляза Гюров.

По друга тема, по коята има различни мнение в коалицията – изпращане на оръжие за Украйна, той посочи, че по възможност този въпрос трябва да бъде изчистен между коалиционните партньори, преди да влезе в пленарна зала.

„Трябва да се прецени кое би било най-доброто решение за страната – да отидем в период на една нова политическа криза или да предприемем действия, които не са съгласувани с всички членове на коалицията“, каза той.

Андрей Гюров беше категоричен, че България има единна външна политика, коментирайки изказването на външния министър Генчовска от петък по темата за Република Северна Македония.

„Не бих казал, че има две външни политики по темата за Северна Македония. … Всяка промяна в позицията на България трябва да мине през парламента. Правителството има много активна политика на водене на диалог за решаване на проблемите относно отварянето на възможността на РСМ за преговори за влизане в ЕС….Очакваме да видим истински резултати от страна на Република Северна Македония. В български интерес е РСМ да стане член на европейското семейство, но само при изпълнение на ангажиментите, които са поети към защита на правата на българските граждани в РСМ“, заяви Гюров.

По статията работи: Евгения Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *