Андрей Гюров: Очаквам разумните хора в парламента да ме подкрепят

/КРОСС/ Много е важно бъдещият гуверньор да има подкрепата на една широка коалиция и членове на партиите извън коалицията. Това каза кандидатът за управител на БНБ от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров в „Тази неделя“ по бТВ.

Гюров е категоричен, че няма да влиза в договорки за своя избор на поста. „До този момент съм говорил с  парламентарните групи на БСП, на „Демократична България“, с отделни народни представители от ГЕРБ. С ДПС имахме разговор миналата седмица, евентуално тази седмица отново ще проведем по-широк разговор по темата. Това, което аз правя, е да представя своите виждания за развитието на БНБ и да отговори на въпросите, които парламентарните групи биха могли да имат. Това, което не правя, е да влизам в договорки в замяна на обещания. Аз водя открит диалог, базиран на принципи и очаквам разумните хора в парламента да ме подкрепят“, заяви той.

Андрей Гюров заяви, че е добре, че има двама кандидати, защото това говори, че няма политически сделки. „Мисля, че е много положително, че всъщност в тази надпревара има двама кандидати, които са подготвени за позицията. Те представляват много различни профили с оглед на своето професионално минало, с оглед на профила, който представят като идеи за бъдещо развитие на банката, така че народните представители ще могат да направят един избор, базиран върху открити принципи, които са дискутирани с всички парламентарни групи“, каза Гюров.

С Любомир Каримански имат много добри професионални отношения, подчерта той.

Въпросът с дипломата му той определи като координирана акция и сценарий, но не уточни кой стои зад тази атака. Процедурните правила изискват кандидатът за гуверньор да има минимална образователна степен магистър, така че изпълнявам всички условия. „Тук става въпрос за регистрация на дипломата, а не за нейното съществуване. Ако дойде времето да стана гуверньор на Българската народна банка, до този момент ще бъдат направени всички необходими стъпки за регистрация на тази диплома“, поясни Гюров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *